Sierra Leone'nin başkenti Freetown ve ülkenin birçok yerinde yaşam maliyetindeki keskin artışa karşı 10 Ağustos günü kendiliğinden sokağa çıktı, her geçen saat ve gün sokağa çıkan kitlelere yenileri katıldı, polisle çatışmalar yaşandı.

Eylemlere saldıran güvenlik güçleri 21 kişiyi öldürürken, 6 polis memuru da hayatını kaybetti. Devlet başkanı Julius Maad Bio, 13 Ağustos günü sokağa çıkma yasağı ilan etti ve eylemi “önceden düşünülmüş, iyi planlanmış, finanse edilmiş ve şok edici bir vahşetle yürütülen bir ayaklanma” diye nitelendirdi.

Başkan, “Hükümetimin şiddetli isyancılara, onların işbirlikçilerine, sponsorlarına ve destekçilerine sert bir şekilde baskı uygulayacağından emin olun.” diyerek tehditler yağdırdı; parlamentoda çoğunluğa sahip olan ve Freetown'da belediye başkanlığını elinde tutan ana muhalefetteki küçük burjuva Tüm Halk Kongresi'ni (APC) suçladı. Oysa APC konuyla ilgileri olmadığını çoktan açıklamıştı.

Bio, yükselen fiyatlar için de "küresel ekonomik krizi" suçlamayı ihmal etmedi. Ancak son TÜFE raporu, tüketici fiyatlarındaki artışın en azından 2018'den, Ukrayna'daki savaştan ve hatta covid-19'un başlangıcından çok önce başladığını gösteriyor. Hükümetin geçen ay iki kez akaryakıt fiyatlarını düşürdüğünü vurguluyor ancak aynı sürede 3 defa zam yapıldı.

Sierra Leone’da öğretmenler maaş zammı talebiyle grev tehditleri yağdırırken, Ağustos başında doktorlar 2 günlük greve gitmişti.