Panama genelinde 1 Temmuz'dan bu yana yüksek yaşam maliyetine ve neoliberalizme karşı seferber olan halk örgütleri ve sendikalar, 27 Temmuz Çarşamba günü Başkan Laurentino Cortizo'nun gerici hükümetiyle yeni bir anlaşmaya vardılar.
Ulusal grevin 28. gününde ve müzakere sürecinin 8. gününde, başkent Panama Şehri'nden İnsanlar Birleşin Yaşam İttifakı, Veraguas'tan Örgütlü Halkın Hakları Ulusal İttifakı (ANADEPO) ve BM Genel Kurulu'nun temsilcileri, Yerli Halklar İttifakı, Cortizo hükümeti ile yenilenebilir bir kararname ile önümüzdeki üç ay boyunca yakıt fiyatını galon başına 3,25 ABD doları düşürmek ve dondurmak için bir anlaşma imzaladı.
Anlaşmaya göre, yeni akaryakıt fiyatları ülke genelinde uygulanacak. Hükümet, uluslararası piyasada akaryakıt fiyatlarındaki artışın etkisini hafifletmek için yaklaşık 200 milyon ABD doları sübvansiyon tahsis edecek. Akaryakıt sübvansiyonu avantajları tarım makinelerinde kullanılabilecek. Lüks yatların yanı sıra devlet memurlarının araçları da avantajlardan hariç tutulacak.
Galon başına 3,25 ABD doları teklifi geçen hafta ilk müzakere masasında kabul edilse de, taban hareketleri bunu reddetmişti.
24 Temmuz günü de 72 temel malın maliyetini %30 düşürmeye ikna etmeyi başarmışlardı.
32 taleple başlayan eylemler, 8 temel talebe düşürülmüştü:
-Temel malların fiyatlarının düşürülmesi ve dondurulması,
-Yakıt fiyatlarının düşürülmesi ve dondurulması,
-İlaç fiyatının dondurulması ve ilaç arzındaki eksikliğin giderilmesi,
-GSYİH'nın %6'sının halk eğitim bütçesine ayrılması,
-Elektrik fiyatının düşürülmesi ve dondurulması,
-Yolsuzlukla mücadele tedbirleri,
-Sosyal güvenlik krizinin değerlendirilmesi,
-Fon ve sektörler arası ve izleme tablosunun oluşturulması.
İttifak liderleri, önümüzdeki günlerde tüm taleplerde anlaşmaya varmayı umuyorlar. Bu arada binlerce kişi sokaklarda gösteri yapıyor. Müzakereler ilerledikçe barikatlar kademeli olarak kaldırılıyor, ancak çeşitli sektörlerde grev ve ülkenin farklı yerlerinde protestolar devam ediyor. Görüşmeler sürecinde güvenlik güçlerinin sokaktaki saldırılarının sürmesine tepki gösteren halk örgütleri, “baskı altında görüşme olmaz” diyerek görüşmeleri kesmekle tehdit etmişti. ,
Panamalılar “Tek diyalog masasında elde edilen her başarı, daha iyi bir Panama için sokaklarda verilen mücadelenin sonucudur” diyor.