25 Temmuz Pazartesi günü, Londra'daki genç doktorlar, maaş artışı talebiyle bir protesto yürüyüşü düzenledi. Doktorlar Oylaması kampanyasının bayrağı altında, Sağlık ve Sosyal Bakım Dairesi Başkanlığı'ndan Downing Caddesi'ne yürüyüş düzenlediler.

Doktorlar, uzun süredir bekleyen ücret iadesi talepleri karşılanmadıkça grevler de dahil olmak üzere daha fazla eylem yapacakları konusunda uyardı. İngiliz Tabipler Birliği (BMA), İngiltere Doktorlar Birliği'nden doktorlar ve Unite the union, Unison, Socialist Party ve diğerlerinden sendikacılar ve eylemciler de genç doktorlarla dayanışma için protesto yürüyüşüne katıldılar.

Birleşik Krallık (İngiltere) genelinde sağlık personeli de dahil olmak üzere işçi sınıfı, hızla yükselen yakıt ve gıda fiyatlarının damgasını vurduğu akut bir yaşam maliyeti kriziyle karşı karşıya. Ulusal Sağlık Servisi (NHS) de uzun yıllardır istikrarlı bir şekilde yetersiz finanse ediliyor. Doktorlar ve hemşireler ve bakım işçileri de dahil olmak üzere diğer NHS personeli, uzun süredir makul ücretler ve küresel mali krizden önceki 2008-2009 seviyelerine tam ücret iadesi talep ediyor. COVID-19 krizi sırasında, kaynak sıkıntısı ve yetersiz personel NHS'nin sınırlarını zorladı. Ülke genelindeki doktorlar, mevcut enflasyon oranıyla eş düzeyde ücret talep ediyor.

Raporlara göre, doktorların maaşları 2008'den bu yana %30'a kadar düştü. 19 Temmuz'da hükümet, danışmanlar ve pratisyen hekimler olan kıdemli doktorlar da dahil olmak üzere NHS personeline %4,5'lik bir ücret ödeneceğini duyurdu. Ancak NHS personelinin çoğu, bu kadar küçük bir maaş artışını aşağılayıcı ve yetersiz bularak grevle tehdit etti. Genç doktorlar ve tıp öğrencileri de, hükümet tarafından açıklanan mevcut paketten dışlanmış durumdalar.

19 Temmuz'da ücret artışına ilişkin duyurunun ardından, BMA genç doktorlar komitesi “Bugünün yükselen maaş duyurusu, politikacılarımızın İngiltere'deki genç doktorlara karşı açık bir şekilde göz ardı ettiğini gösteriyor. Üyelerimizi diğer NHS çalışanlarına verilen %4,5'ten dışlamak mesleğe ihanetten başka bir şey değildir." dedi.

BMA konsey başkanı ise “Birleşik Krallık Hükümeti, pandeminin ve enflasyonun yol açtığı hasarı tahmin etmemizden çok önce yapılan, çok yıllı bir anlaşma nedeniyle bu yılki önemsiz tekliften bile İngiltere'deki genç doktorları hariç tuttu.” diyerek öfkelenmelerini haklı bulduğunu söyledi.

Bu arada, Birleşik Krallık Avam Kamarası'nın 25 Temmuz'da yayınladığı Sağlık ve Sosyal Bakım seçme komitesi raporu, NHS'deki ciddi bir işgücü krizinin insanların hayatlarını riske attığı konusunda uyardı.

East Kent Hospitals NHS University Foundation Trust'ın eski başkanı ise hükümeti, NHS için fon yaratmak için hastalardan hastanede kalış ücreti almaya çağırdı. Tory hükümeti, kritik NHS hizmetlerini daha da özelleştirecek ve hissedarların karar alma organlarına katılımını meşrulaştıracak Sağlık ve Bakım Yasasını 28 Nisan 2022'ye kadar yürürlüğe koymuştu. Yasa muhtemelen Temmuz 2022'ye kadar uygulanacak.

25 Temmuz'da Britanya Komünist Partisi (CPB) "miktarı veya nedeni ne olursa olsun, hasta ücretleri şeklindeki ek ödemelerin, NHS bakımının evrenselliğini baltaladığını ve buna kesinlikle karşı çıkılması gerektiğini" söylüyor.

Son yirmi yılda, Birleşik Krallık'taki NHS, yetersiz finansman ve yetersiz personel nedeniyle önemli ölçüde zayıfladı. Genç doktorlar da dahil olmak üzere personelinin önemli bir kısmı, fazla çalışma ve uygun maaş eksikliği nedeniyle NHS'den ayrılmanın eşiğinde.