Güney Kore'de 8 gün süren kamyoncuların grevi taleplerinin kabul edilmesi ile 14 Haziran günü zaferle sonuçlandı.
Kamyoncuların grevi, ihracatı durma noktasına getirdi, elektronik ile otomobil de dahil olmak üzere ana sektörleri kesintiye uğratmasının ardından geldi. Grev aynı zamanda yarı iletken çiplerin küresel tedarik zincirlerini de tehdit etti.
Kargo Kamyoncuları Dayanışma Birliği tarafından organize edilen binlerce kamyon şoförü, 7 Haziran'dan itibaren tüm limanları ve önemli sanayi mallarının hareketini ve büyük ihracatları durma noktasına getiren süresiz greve gitti.
Kamyoncular, artan akaryakıt fiyatları ve enflasyonu durdurmak için hükümet müdahalesini talep ediyorlardı. Ayrıca, COVID-19 salgını sırasında getirilen asgari ücret kuralının devamı için önemli bir ücret artışı ve garanti talep etmişlerdi.
Ülkenin 420.000 kamyon şoförü, çalışma kurallarına göre büyük ölçüde “serbest meslek sahibi” olarak kabul ediliyor ve bu da onları, çalışan olarak tanınanlara sağlanan koruma ve garantilerden yararlanamayacak hale getiriyor. Hükümet Kargo Kamyoncuları Dayanışma Birliği'ni uygun bir sendika olarak tanımadığı için bu müzakereleri de geciktiriyor.
Tahmini olarak ülkedeki sendikalı kamyoncuların %30'a yakını, yaklaşık 6.800 sürücü greve katıldı. Sendika ise sendikasız işçiler de dahil olmak üzere çok daha fazla sayıda kişinin katıldığını savundu.
Salı günü yapılan ve anlaşmayı imzalayan müzakereler, hükümet ile sendika temsilcileri arasında gerçekleşen beşinci müzakere oldu. Grev, müzakerelerin geçen Cumartesi günü 10 saatlik bir maraton toplantısına rağmen herhangi bir sonuç vermemesinin ardından yoğunlaştı.
Grev, Haziran ayının ilk 10 gününde ihracatın yaklaşık %13'lük keskin bir düşüşe tanık olmasıyla Güney Kore ekonomisini sert vurdu. Bu arada, ülkedeki 12 limandan taşınan günlük konteyner mal hacmi %68 düştü.
Tahminlere göre ekonomi 1,2 milyar dolara yakın zarar etti. Diğer kalemlerin yanı sıra çelik, çimento, petrol ve petrokimya ürünleri ile temizlik maddelerinin sevkiyatındaki gecikmeler, otomobil ve elektronik dahil olmak üzere çeşitli sektörlerdeki önde gelen üreticilerin geçici olarak durmasına neden oldu.
Grev ayrıca yarı iletken çiplerin üretimini bozmakla tehdit etti. Güney Kore, yaklaşık %15'lik küresel pazar payıyla dünyanın en büyük ikinci büyük çip üreticisi. Grev nedeniyle talaş temizleme malzemelerinin zarar görmesiyle birlikte, üreticiler küresel tedarik zincirlerinde büyük bir aksama olmasından korktular.
Hükümetin bu gelişmelere yanıtı grevcileri ve sendika örgütleyicilerini tehdit etmek oldu. 44'ün üzerinde grevci ve sendika örgütleyicisi, mitinglere katıldıkları için tutuklanmalarla karşı karşıya kaldı.
Ulaştırma Bakanı Won Hee-ryong, kamyoncuların görüşmelerin başarısız olmasının ardından greve devam etmeye karar vermeleri üzerine daha fazla kişiyi tutuklamakla tehdit etti. Ancak kamyonculara yönelik artan halk desteği üzerine hükümet talepleri kabul etmek zorunda kaldı.
Kamyon şoförlerinin grevi, 14 Haziran Salı günü gece geç saatlerde yapılan müzakerelerin ardından geçici bir anlaşmaya varılmasının ardından sona erdi. Kamyon şoförleri, sendika tarafından öne sürülen temel talepleri onaylayan anlaşmanın onaylanmasının ardından 15 Haziran Çarşamba günü işe döndü.