Ekvador Yerli Uluslar Konfederasyonu (CONAIE), 13 Haziran Pazartesi günü erken saatlerinden itibaren Pastaza, Napo ve Guayas gibi eyaletlerde otoyolları trafiğe kapatarak Guillermo Lasso hükümetine karşı ulusal bir grev başlattı.

CONAIE Başkanı Leonidas Iza, süresiz olarak devam edecek olan halk seferberliğinin nedeninin, Lasso yönetiminin yerlilerle olan diyalog sürecini sürdürmekteki isteksizliği olduğunu söyledi.

En son Kasım ayında yapılan görüşmelerde, Yerli topluluklardan ve çiftçilerden akaryakıt fiyatlarının düşürülmesi, borçların yeniden müzakere edilmesi, faiz oranlarının düşürülmesi, tarım üreticileri için adil fiyatlar, istihdam yaratılması ve işçi haklarına saygı gösterilmesi talep edilmişti.

Yerli halklar, hükümetin kapitalist politikaları gereği maden, petrol ve odun çıkarılmasına tahsis edilen bölgelerin genişlemesini de protesto ediyor. Bu faaliyetler, özellikle Amazon ve And dağlarında bulunan kırılgan ekosistemlerde ciddi sosyal ve çevresel etkiler yaratıyor.

CONAİE, stratejik sektörlerin özelleştirilmesine karşı çıkmanın yanı sıra, eğitim, sağlık ve güvenlik için daha büyük bir bütçe talep ediyor.

Ekvador’da CONAIE, 3 Ekim 2019'da ülkeyi 10 gün boyunca felç eden Lenin Moreno (2017-2021) yönetimine karşı ulusal bir protestoya da öncülük etmişti. Akaryakıt fiyatlarındaki zamma karşı başlayan bu ulusal grev ordu ve polis tarafından sert bir şekilde bastırılmış, bir düzineden fazla insan ölmüş ve yaklaşık 1.500 kişi yaralanmıştı.