Kolombiya’da Kalkınma ve Barış Araştırmaları Enstitüsü (INDEPAZ), 1 Haziran Çarşamba günü, Zona Bananera Belediyesinde bir katliam daha bildirdi. Olayda, yasa dışı silahlı grup üyeleri tarafından üç kişi öldürüldü. Bir önceki gün de Caquetá bölümünde bir Yerli lider öldürülmüştü.

İNDEPAZ ilk olayda, bir grup silahlı adamın Tucurinca köyünde bir eve girerek iki kişiyi öldürdüğünü ve bir kişiyi de ağır şekilde yaraladığını bildirdi. Üçüncü bir adam ise evin 100 metre uzağında vurularak öldürüldü. Bu, yılın 45. katliamıydı. Enstitüye göre, 1 Ocak ile 1 Haziran 2022 tarihleri arasında bu katliamlarda 161 kişi hayatını kaybetti.

2 Haziran'da INDEPAZ, Caquetá bölümünün Solano belediyesinde Yerli lider Edison Gómez Ortizmo'nun öldürüldüğünü bildirdi. Vücudu 31 Mayıs'ta Caquetá Nehri kıyısında birkaç kurşun yarasıyla bulunmuştu.

Gómez bir öğretmen ve Murui Yerli topluluğunun ünlü bir lideriydi; Yerli çocukların özel eğitim hakkının savunulması için çalışıyordu. Murui Yerli Topluluğu, silahlı gruplar tarafından 29 Mayıs Pazar günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılmamaları için tehdit edilmişti. Topluluk, “risk altındaki bir nüfus” olarak tanımlanmıştı. Tehdide rağmen, Gómez görevini yerine getirdi ve seçimlere katıldı.

İNDEPAZ'a göre Gómez, 2022'de suikaste uğrayan 80. ve Kasım 2016'da Havana barış anlaşmalarının imzalanmasından bu yana 1307. sosyal lider oldu.

İNDEPAZ ayrıca, 2022'de terhis edilmiş Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri (FARC) gerilla grubunun 21 eski savaşçısının da öldürüldüğünü bildirdi.

Geçtiğimiz hafta yapılan seçimlerde sol görüşlü Tarihi Pakt koalisyonunun başkan ve başkan yardımcısı adayları Gustavo Petro ve Francia Márquez, uyuşturucu kaçakçılığı, militarizmle mücadele ve ülkede barışı pekiştirme sözü vererek oyların %40'ını alarak seçimlerin ilk turunu kazandı. 19 Haziran'daki ikinci turda, Yolsuzlukla Mücadele Birliği Yöneticileri hareketinden işadamı Rodolfo Hernández ve Marelen Castillo ile karşı karşıya gelecekler.