Ekvador'da 12 Mayıs günü maaş reformu için başlayan öğretmen protestoları 10 gün geçmeden kazanımla sonuçlandı.

Ulusal Eğitimciler Birliği'nden (UNE) öğretmenler, Guillermo Lasso liderliğindeki hükümetten maaş reformu da dahil olmak üzere sektör bütçesini artırmasını talep ettikleri Ekvador'daki protestolara bu 13 Mayıs Cuma günü de devam etti.

Quito'da bulunan Maliye Bakanlığı önünde yapılan eylemde öğretmenlerin bir kısmı, direğe bağladı.

Ayrıca Quito ve Guayaquil şehirlerinde 32 öğretmen, Kültürlerarası Eğitimin Organik Yasası'na (LOEI) cumhurbaşkanının itirazına ilişkin 11 gündür açlık grevinde. Açlık grevine öğrenciler ve öğretmenlerin aileleri de katılarak destek verdi. LOEI, öğretmen olarak çalışanlar için temel aylık maaşı 817 dolardan 986 dolara yükselten sözde maaş eşitlemesini talep ediyor.

UNE başkanı Isabel Vargas, hükümetten "özellikle eğitim kurumlarının bakımı için eğitim bütçesini sağlamasını" istiyor.

Öğretmenler 16 Mayıs Pazartesi günü de eylemlerine devam etti. Süren açlık grevine Guayaquil şehrinde de 16 kişi katıldı.

Açlık grevindeki Ekvadorlu öğretmenler, 17 Mayıs günü de “kanayan eylem” yaptı. Öğretmenler beyaz bir pankartı kollarına attıkları kesiklerle kana boyadı.

Açlık grevine başlayan Ulusal Eğitimciler Sendikası başkanı Isabel Vargas, "paranın olduğuna, sadece eğitim için kaynak olmadığına” dikkat çekti. Vargas, “Hükümet kurulduğu günden bu yana ve aradan bir yıl geçti, diyalog bile kurmadı. Ekvador halkıyla herhangi bir buluşma, toplantı yok. Toplantılar sadece Uluslararası Para Fonu ile ve uluslararası kuruluşlarla” dedi.

Üniversite Öğrencileri Federasyonu (FEUE) de öğretmenlerin açlık grevine katılacağını açıkladı ve bu hafta ülkenin çeşitli illerinde eylemler planladıklarını açıkladı.

Ekvador Üniversite Öğrencileri Federasyonu'ndan (FEUE) binlerce öğrenci, 19 Mayıs Perşembe günü, reformların Kültürlerarası Eğitimin Organik Yasası'nın (LOEI) uygulanmasını talep eden, eşit ücret isteyen öğretmenlerin açlık grevi ve protesto eylemlerine destek olmak için meydanları doldurdular.

FEUE ve Ekvador Merkez Üniversitesi (UCE) üyesi öğrenciler başkent Quito'da Plaza Indoamérica'nın dışında bir araya geldi ve eğitim sektörüne daha fazla bütçe ayrılmasını ve kaliteli kamu eğitimi sağlamasını talep etti.

Ayrıca binlerce UCE öğrencisi başkentin sokaklarında yürüyüş yaparak, Quito ve Guayaquil'de 16 gündür açlık grevinde olan Ulusal Eğitimciler Birliği'nin (UNE) öğretmenlerine destek verdi. FEUE başkanının da aralarında olduğu 30 öğrenci de açlık grevine başladı.

20 ve 21 Mayıs günlerini de sokaklarda eylem ve açlık greviyle geçiren öğretmen ve öğrenciler eylemlerini kazandılar. Öğretmenlerin örgütlü mücadeleleri, Lasso Guillermo hükümetinin politikasını yenmiş oldu.