Kolombiya Kalkınma ve Barış Araştırmaları Enstitüsü (Indepaz), 15 Mayıs günü Valle del Cauca’nın Tuluá belediyesinde halk önderi Alexander Espinosa Valencia'nın öldürüldüğünü duyurdu. Espinosa Valencia, Tuluá belediyesinde bulunan El Retiro köyünün Topluluk Eylem Kurulunun başkanıydı.

Indepaz istatistiklerine göre, Tuluá'daki bu cinayetle birlikte, Kolombiya’da 2022 boyunca 76 halk önderi ve insan hakları savunucusu öldürüldü.

Aynı gün, Buga belediyesine bağlı Valle del Cauca'da bir köylü üreticiler derneğinin parçası olan yaşlı Didimo Hernán Rodas boğazı kesilerek öldürüldü.

Kısa bir süre önce de yine Cauca’da Lomitas köyünde Edgar Quintero şafak vakti evinde öldürülmüştü. Quintero, o bölgede Topluluk Eylem Kurulunun (JAC) başkanıydı ve Barış Anlaşmasının uygulanmasıyla ilgili çeşitli süreçleri yönetmişti.

Yine Kolombiya’da 10 Mayıs günü Paraguaylı savcı Marcelo Pecci öldürüldü. Savcı, balayını geçirdiği Kolombiya’nın Cartagena şehrinde öldürüldü. Interpol de organize suç ve uyuşturucu kaçakçılığına karşı uzmanlaşmış savcı Marcelo Pecci'nin ölümünü doğruladı.

Paraguay'ın Kolombiya büyükelçisi Sophia López Garelli, silahlı bir adamın savcıyı yolda durdurarak 3 kurşunla vurduğunu, hamile eşinin yara almadan kurtulduğunu açıkladı.

Mart 2022'de bir suç şebekesini ortadan kaldıran operasyon için atanan savcılardan biri de Marcelo Pecci'ydi. Yine Mart ayında, Ronaldinho'nun karıştığı sahte belgelerle ilgili davanın soruşturmasını yürütmüştü.

Paraguay’da 13 Mayıs Cuma günü savcının öldürülmesi ile ilgili 3 günlük yas ilan edildi. Binlerce Paraguaylı başkent Asunción’ta sokaklara çıktı.