Bir Cenaze Ve Bildik Görüntüler

Nisan ayı başından bu yana hemen her gün Filistinlilere ve Filistin yerleşim yerlerine saldıran İsrail güçleri, çok sayıda Filistinliyi de öldürürken, Filistinli savaşçılar da İsrail güvenlik güçleri ve yerleşimcilere yönelik ardı ardına silahlı eylemler düzenledi. 22 Mart'tan bugüne kadar 31 Filistinli öldürülürken, 17 İsrailli de Filistinli savaşçıların eylemlerinde hayatını kaybetti.

En son, 11 Mayıs Çarşamba günü Cenin’de yerleşim yerlerine saldırı düzenleyen İsrail güçleri, olayı takip eden El Cezire muhabiri 51 yaşındaki Şirin Ebu Akle'yi keskin nişancı kurşunuyla başından vurarak öldürdü.

İsrailli yetkililer "El Cezire muhabirleri askerlerin çalışmalarını engelliyor ve kasıtlı olarak savaşın ortasında duruyorlar" diye savundu gazetecinin katledilmesini. Oysa Şirin’in yanında duran çatışma alanındaki gazeteciler "Bulunduğumuz yer çatışma alanı değildi. Hatta taş bile atılmıyordu. İşgal güçleri basını kasıtlı olarak hedef aldı. Şirin vurulduktan sonra ona yardım etmemizi de engellediler." diyor.

Şirin’in öldürülmesi kısa sürede dünya çapında yankı uyandırdı. Şirin’in katledilmesinden saatler sonra Cenin’deki tüm gazeteciler saldırıyı protesto için eylem yaptılar. Dün de (13 Mayıs Cuma) Şirin Ebu Akle için Cenin ve Nablus’ta iki ayrı tören düzenlenirken, cenazesi Ramallah’tan kaldırıldı. Ve hem Filistinli, hem İsrailli çok sayıda kişi onun için yapılan törenlere katıldı. Şirin’in öldürülmesi kadar, cenazesi de büyük yankı uyandırdı.

Filistin Yönetimi'nin Batı Şeria'daki karargahının bulunduğu Ramallah'ta düzenlenen resmi törene binlerce kişi katıldı. Ebu Akle'nin cenazesi, anne ve babasının gömülü olduğu Eski Kudüs'teki bir mezarlığa defnedilecekti. Ancak İsrail güvenlik güçleri, çoğu Filistinli savaşçının cenazesine saldırdığı gibi, Şirin’in cenazesine saldırmayı da ihmal etmedi. Özellikle tabutu taşıyanlara yönelik coplu saldırıların görüntüleri, tüm dünyanın gündemine düştü. Cenazeye katılanlar gaz bombaları ile uzaklaştırılmaya çalışılırken, cenazeyi taşıyanlara yönelik coplu saldırı ve tabutu düşürmemek için verilen savaşım tüm dünyaca izlendi.