< Avustralyalı Yaşlı Bakımı Çalışanları Greve Hazırlanıyor

Avustralya'da binlerce yaşlı bakımı çalışanı, eşi görülmemiş sektörel bir eylemle iş bırakmaya hazırlanıyor. Birleşik İşçi Sendikası (UWU) tarafından yayınlanan bir açıklamaya göre, altı büyük yaşlı bakım şirketinden 12.700'den fazla işçi 10 Mayıs'ta iş bırakmaya hazırlanıyor.

21 Mayıs'ta yapılması planlanan federal parlamento seçimlerinden haftalar önce gelen eylem, başbakan Scott Morrison'ın muhafazakar Liberal-Ulusal Koalisyon hükümetine bir mesaj göndermeyi amaçlıyor.
Eylem, ülkedeki en büyük yaşlı bakımı sağlayıcılarından bazılarını da etkileyecek. Adelaide, Brisbane ve Perth gibi büyük şehirlerde mitingler planlanarak Queensland Eyaletleri, Güney Avustralya ve Batı Avustralya'daki yaklaşık 160 tesiste yapılacak.

Geçen ay, UWU yaşlı bakım işçileri tarafından en büyük sekiz tesiste ezici bir çoğunlukla desteklenen bir eylem oylaması düzenlenmişti. %90'dan fazlası, grevlerin yanı sıra ülke çapında bir kampanyayı da içeren Mayıs ayı için sektörel eylem lehinde oy kullandı.

İşçiler, hükümetin krizle dolu bir sektörü etkileyen sorunları ele almadaki ihmalini suçluyor, "Yaşlı bakım çalışanları beklemekten, Scott Morrison'ın beceriksizliğinden ve işverenlerin bahanelerinden bıktı" diyor.

Sendika ve işçiler tarafından dile getirilen en büyük sorunlar, düşük ücretler ve büyük personel sıkıntısı olsa da, olası fonların çalınması ve yakın zamanda işçileri tutmak için tahsis edilen fonların teslim edilmemesi hakkında şikayetler de dile getirildi.

Morrison hükümeti hararetle yüzleşmeye başlarken, yaşlı bakım çalışanlarının protestoları ve sektördeki kriz nöbetleri yaklaşan seçim anlatısında giderek daha fazla yer buldu.

Yaşlı bakımı sektöründeki kriz, covid-19 salgını sırasında katastrofik boyutlara ulaştı. Sendikaya göre, Aralık ayı sonlarında ve Ocak ayında Avustralya'yı vuran Omicron dalgası sırasında 1.150'den fazla yaşlı bakım sakini öldü. Yalnızca Ocak ayında, yaşlı bakım tesislerinde meydana gelen ölümler, ülke çapındaki ölümlerin dörtte birinden fazlasını oluşturdu.

27 Nisan'da UWU, sektördeki işçilerden toplanan ve bir bakıcı olarak ve aynı zamanda bir asistan olarak çalışmanın ne anlama geldiğine dair üzücü ayrıntıları anlatan bir dizi anlatı yayınladı.

Sendika tarafından binlerce rapor toplandı ve yaşlıları "bakım eksikliğinden dolayı duş almama, kirlenme ve yaralanma" durumunda bırakan koşulları tanımladı.

Uluslararası Kurumlar Vergisi Hesap Verebilirlik ve Araştırma Merkezi (CICTAR) tarafından 28 Mart'ta yayınlanan ve yaşlı bakımı operatörlerinin önemli bakım hizmetlerini iyileştirmeye yönelik federal fonları büyük olasılıkla kötüye kullandığını söyleyen bir rapor daha vahimdi. Bu dev bakım işletmeleri, her biri hükümet fonlarından yüz milyonlarca alan, ancak bildirilen bakımda hiçbir iyileştirme yapmayan gruplar.