Paramiliter şiddet Kolombiya'da can almaya devam ediyor. Kalkınma ve Barış Araştırmaları Enstitüsü'ne (INDEPAZ) göre, bu yılın ilk dört ayında 64 çevreci, toprak savunucusu, insan hakları savunucusu, Afrika kökenli, Yerli, köylü ve sosyal lider ile 18 eski savaşçı suikaste uğradı.

Sadece geçen hafta üç sosyal lider öldürüldü, Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri (FARC) gerilla grubunun eski savaşçılarından biri öldürüldü ve bir katliam yapıldı...

1 Mayıs'ta Cauca bölgesindeki Miranda belediyesinde polis, Las Palmas topluluk çiftliğinde Toprak Ana'nın Kurtuluşu sürecini yürüten Çxhab Wala Kiwe Yerli topluluğunun birkaç üyesini keyfi olarak tutukladı. Toprak Ana'nın Kurtuluşu, Yerli halkın atalarının topraklarından mülksüzleştirilmelerine ve yerlerinden edilmelerine direnmenin siyasi bir sürecidir. Aynı zamanda, araziyi kimyasalların ve monokültürlerin suistimallerine karşı savunmak için çiftliklerin devralındığı ekolojik bir süreçtir.

Tutuklamalar üzerine topluluk üyeleri, serbest bırakılmalarını talep etmek için karakola yürüdü. Ve güvenlik görevlileri halka ateş açarak yerli muhafız ve çevreci Luis Tombé'yi öldürdü, iki kişiyi de ağır şekilde yaraladı.

30 Nisan'da ünlü Yerli lider Yesid Caña, Cauca'daki Caldono belediyesinde kimliği belirsiz silahlı kişiler tarafından öldürüldü. Caña, Cauca Bölgesel Yerli Konseyi'nin (CRIC) bir üyesiydi. Departmandaki birkaç marihuana sevkiyatının ele geçirilmesine ve imha edilmesine izin veren çeşitli topluluk faaliyetlerine ve kontrollerine, onu paramiliter ve uyuşturucu kaçakçılığı gruplarının düşmanı yapan eylemlere katılmıştı. Aynı zamanda bir zanaatkardı ve CRIC'in 50. yıldönümünü anmak için dünyanın en büyük dokuma çantasını yapmıştı.

25 Nisan'da, Esperanza köyünün Topluluk Eylem Kurulu başkanı Erminson Rivera, Sur de Bolivar bölgesindeki Cantagallo belediyesinde öldürüldü. Gece yarısından hemen sonra, ağır silahlı adamlar Rivera'nın evine girdi ve onu ve kayınbiraderi José Obdulio Sánchez'i kaçırdı ve daha sonra onları yakındaki bölgede öldürdü.

Aynı gün, eski FARC gerilla savaşçısı Juan José Chilito da, Putumayo bölgesindeki Puerto Guzmán belediyesinde öldürüldü. Chilito, yeniden birleşme sürecinin bir parçasıydı. Böylece suikastle öldürülen eski savaşçıların sayısı 2022'de 18'e, barış anlaşmalarının imzalandığı Kasım 2016'dan bu yana ise 317'ye ulaştı.

Bu suikastlere ek olarak, 30 Nisan'da Cauca ilinin Bolivar belediyesinde üç köylü kardeş evlerinde silahlı bir grup tarafından katledildi. Bu, yılın 37. katliamıydı. INDEPAZ'a göre, Ocak ve Mart 2022 arasında, bu 37 katliamda 130'dan fazla insan öldürüldü.

Geçen hafta, 27 Nisan'da Chocó, Cauca, Valle del Cauca, Norte de Santander ve Córdoba departmanlarının farklı şehirlerinden çeşitli Yerli kuruluşların 1.500'den fazla temsilcisi, başkent Bogota'ya ülke genelinde kırsal alanlardaki silahlı çatışmanın kötüleşmesine ve bunun yol açtığı insani krize dikkat çekmeye geldiler.

28 Nisan 2021 ulusal grevinin yıldönümünde de, Ombudsman Ofisi önünde eylem yaparak paramiliter şiddetin durdurulmasını ve toplulukların zorla yerinden edilmemesini talep ettiler. Ardından uluslararası toplumun dikkatini çekmek için BM İnsan hakları ofisine yürüdüler.