“Adalet Yoksa Kahve Yok!” diyen Starbucks işçileri, ABD’de sendikaların çökertilmesine karşı mücadeleye devam ediyor.

Buffalo, New York'taki Starbucks işçileri, işten atılan sendika önderlerinden 2 işçinin işten atılmalarını protesto için 2 Nisan günü boykot örgütledi. Starbucks çalışanları ve destek olan halk, işçilerin işten atıldığı mağazada grev gözcülüğü yaptı ve müşterilere durumu açıklayan el ilanları dağıttı.

Sendika yayınladığı bildiri ile işçilerden Angel'ın işten çıkarılmasının koşullarını şu şekilde açıkladı: "Starbucks, Angel'ın mağazaya iki gün geç kaldığı için kovduklarını iddia ediyor, ancak Starbucks politikası göre Angel'ın yalnızca, önceden mağazayı aramasını ve ekibine geç geleceğini bildirmesini gerektiriyor. Geç geleceğini, söyledi, arama kayıtları ve bunu kanıtlayacak dosyalar var. Starbucks'ın Angel'ı kovmasının gerçek nedeni, aylardır hedef alınmasıyla aynı: Çünkü o şirkete karşı koymaktan korkmayan bir sendika lideri.”

Starbucks'ın, çoğu kadın olan siyah ve esmer işçiler tarafından yönetilen tüm bir organizasyon komitesini görevden aldığı Memphis’te olduğu gibi, ülke genelindeki mağazalarda bu tür durumlar daha yaygın hale geliyor.

Buffalo'daki önceki haftalarda çok sayıda işçi haksız yere işten çıkarıldı. Starbucks, işçilerine karşı basit bir sendikayı çökertmenin çok ötesine geçen bir savaş yürütüyor. İşçiler şiddetli yıldırma, tehditler ve amansız tacizlerle karşı karşıya kaldı. Transfer taleplerinin reddedilmesi, çalışma saatlerinin düşürülmesi ve diğer ekonomik misilleme örnekleri bunlara ek.

Bir Starbucks çalışanı, “Sendika kampanyamızın ortasında mağazamı iki ay kapattılar, ama yine de kazandık. Ülke genelinde kazanmaya devam edeceğiz. Starbucks'ın aşağılık sendika karşıtı taktiklerinden korkmayacağız ve bunun bedelini onlara ödeteceğiz!” diyor