< Cenova'da Liman İşçileri Eylemde

İtalya'daki işçi ve emek örgütleri İtalyan limanları ve uçak pistlerinden silah geçişini engellemek ve İtalyan hükümetinin emperyalist savaşlardaki suç ortaklığını protesto etmek için defalarca eylem yapmıştı.

31 Mart'ta da İtalya'nın Cenova limanında çalışan rıhtım işçileri, limanın dünyanın dört bir yanına yayılan ölümcül emperyalist savaşlarda kullanılması muhtemel silahların taşınması için kullanılmasını protesto etmek için 24 saatlik bir grev örgütlediler. Grev çağrısı USB Italia Sendikası tarafından yapıldı. Aralarında Potere al Popolo'nun da bulunduğu çeşitli sol, savaş karşıtı gruplardan eylemciler, Cap in'de bir miting düzenledi.

Protesto sırasında işçiler, “Savaş İçin Bir Kuruşa, Bir Tüfek Veya Bir Askere Hayır” pankartı açarak, İtalyan limanlarının ve uçak pistlerinin emperyalist savaş için silah teslimatı yapmak için kullanılmaması gerektiğini belirttiler. Protestocu işçiler ayrıca, Mario Draghi hükümetinin işçi karşıtı politikalarına karşı, 22 Nisan'da Roma'da İtalyan işçilerin ulusal mitingine daha kitlesel katılma kararı aldılar.

Cenova'daki rıhtım işçileri, limanın Yemen ve Ukrayna'da sürmekte olan savaşlarda kullanılacak silahları taşıyan yük gemileri için önemli bir geçiş noktası haline gelmesi nedeniyle, savaş karşıtı müdahalelerin mirasına sahip. Daha önce, Mart ayının ilk haftasında Cenova liman işçileri, Ukrayna'ya gitmekte olan Palermo'dan gelen bir feribottan kamuflaj tanklarının limana indirilmesini protesto etmişti. 14 Mart'ta Pisa havaalanındaki kargo işçileri, Ukrayna'ya insani yardım götürmek üzere olan uçaklara koli silah ve mühimmat yüklemeyi reddetti. İtalya'daki işçiler ve sendikalar, insani yardım kılığında İtalyan limanlarından ve havaalanlarından Ukrayna'ya silah ve mühimmat transferini protesto etmeye devam ediyor.

USB Italia sendikası, “ABD ve NATO'nun çıkarları adına, ülkedeki Mario Draghi hükümeti, kaynaklarımızı göndererek ve yaptırımları kabul ederek İtalya'yı daha fazla emperyalist çatışmalara sürüklüyor. Bu tür bir çatışmanın bedelini, kemer sıkma ve işten çıkarmalarla işçiler ödeyecek. Avrupa'da yeniden esen yeni savaş rüzgarları karşısında liman işçilerinin kayıtsız kalmaya hiç niyeti olmadığı için. Savaş için bir kuruş, tüfek ya da asker değil. Silah trafiğine kapılarımızı kapatalım. İşçilerin zamanı geldi" dedi.

Potere al Popolo hareketi de, askeri harcamalarda herhangi bir artış olmamasını ve acil sosyal önlemler için kamu parasının kullanılmasını talep etti. “Fiyat artışını, hammadde ve enerji krizini vb. çok ağır ödeyenler her şeyden çok işçilerdir. Avrupa'da en düşük maaşa sahip olanlar İtalyan işçilerdir. Hükümetin askeri tırmanışı durdurmasını istiyoruz. Bu yüzden savaşa karşı çıkan işçilerin yanındayız.” dedi.