17 Mart'ta Peru Anayasa Mahkemesi, hapisteki eski diktatör Alberto Fujimori'nin avukatının başvurusunu kabul etti ve serbest bırakma kararı aldı. 83 yaşındaki Alberto Fujimori, iktidarı sırasında işlenen insanlık ve yolsuzluk suçlarından 2009'dan bu yana cezaevinde idi.

Aralık ayında eski Cumhurbaşkanı Pedro Pablo Kuczynski 2017’de tıbbi gerekçelerle Alberto Fujimori'ye insani af sağlayan yüksek bir kararı imzalamıştı. Ancak af, Yargıtay mahkemesi tarafından Ekim 2018'de hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edilmişti.

Bu defa Anayasa Mahkemesi, avukat Gregorio Parco Alarcón'un beş yıl yaptığı temyiz başvurusuna göre Fujimori'nin sağlık durumunun kritik olduğu gerekçesi ile derhal serbest bırakılmasına karar verdi.

Kararın açıklanmasından saatler sonra binlerce Perulu cezasızlığı, yargı sistemindeki yolsuzlukları ve siyasi nüfuzu protesto etmek için pek çok şehirde protesto eylemleri yaptı, Başkan Pedro Castillo'nun affı iptal etmesini istedi.

17 Mart günü yapılan kitlesel eylemlerin ardından 19 Mart’ta da Lima, Arequipa, Cusco, Tacna ve Puno kentlerinde “Af Hakarettir” denilerek kitlesel eylemler düzenlendi. Başkent Lima'da yüzlerce kişi Plaza San Martín'den Anayasa Mahkemesi'ne yürüdü.

Anayasa Mahkemesi'nin kararı sokaklarda reddedilirken, ulusal ve uluslararası arenada da protestolara neden oldu. Fujimori’nin imza attığı La Cantuta katliamının kurbanları da bunu reddettiğini duyurdu.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi de “Mağdurların adalet ve hukukun üstünlüğü haklarına saygı gösterilmelidir” dedi.

1990'larda Fujimori'nin diktatörlüğü sırasında bir dizi insan hakları ihlali işlendi. Bunlar arasında adam kaçırma, binlerce solcu gerillanın ve isyancı gruplara mensup olmakla suçlananların öldürülmesi, zorla kaybedilme ve öldürülme, binlerce yerli kadın ve erkeğin zorla kısırlaştırılması suçları vardı.

Alberto Fujimori hükümeti, gerilla hareketlerini yenebilmek için CIA tarafından eğitilen ve desteklenen Grupo Colina gibi faşist ölüm mangalarını ve Peru güvenlik güçlerini seferber ederek katliamlara imza attı.

2009'da, 1991'deki Barrios Altos katliamının ve 1992'deki La Cantuta katliamının dolaylı faili olarak suçlu bulundu.

2000 yılında, Parlamento, Fujimori'yi yolsuzluk suçlamaları nedeniyle görevden almaya hazırlandığında, Japonya'ya kaçtı. 2005 yılında özel bir ziyaret sırasında Şili'de tutuklandı ve 2007'de Peru'ya iade edildi...

Fujimori, 24 Mart günü serbest bırakıldı. Ancak mahkeme kararına göre 18 ay boyunca Peru dışına çıkması yasak.