< < Macar Öğretmenler Maaş Zammı Ve Personel Artışı İstiyor

Macaristan genelinde okul öğretmenleri, 16 Mart Çarşamba günü daha iyi maaş, daha fazla personel, iş yükünün azaltılması ve daha iyi çalışma koşulları talebiyle süresiz grev başlattı.

Öğretmenler Sendikası (PSZ) ve Demokratik Öğretmenler Sendikası (PDSZ), devletle aylarca süren başarısız müzakerelerin ve yasal bir savaşın ardından grev çağrısı yapmıştı. 17 Mart Perşembe günü, Macaristan'ın başkenti Budapeşte'deki çeşitli okullardan öğrenciler, öğretmen greviyle dayanışmak için Kosuth Meydanında bir yürüyüş yaptılar.

Öğretmenler sendikası, daha önce de 31 Ocak'ta kamu eğitim sektöründen 20.000'den fazla çalışanın katıldığı büyük bir grev de dahil, ülke çapındaki farklı okullarda uyarı grevleri düzenlemişti.

Macaristan hükümeti, Covid-19 gerekçesiyle okullarda zorunlu öğretim hizmeti verilmesi için kararname yayınlayarak grevleri kısıtlamaya çalışmıştı.

Macaristan'daki öğretmenler AB’ndeki en düşük maaşlardan birini alıyor. Ve Macaristan, 3 Nisan’da parlamento seçimlerine gidiyor. Bu nedenle bu grev oldukça önem taşıyor.