14 Mart'ta Haitili doktorlar, hemşireler ve diğer sağlık çalışanları, çetelerle bağlantılı adam kaçırma olaylarına karşı üç günlük bir greve başladı. Haiti Tabipler Birliği (AMH), grev süresince hastanelerin, kliniklerin ve sağlık merkezlerinin yalnızca acil bakım sağlayacağını duyurdu.

Haiti Eczacılar Derneği (APH) sendikalara, meslek yüksekokullarına ve öğrenci derneklerine greve katılma çağrısı yaptı.

Bu çete bağlantılı adam kaçırmaların "güpegündüz ve genellikle kliniklerde ve hastanelerde" gerçekleştirildiği hatırlatılıyor. Bir örnek, geçtiğimiz haftalarda Martissant'ta yaşanan kamyon kaçırma olayları... Silahlı çeteler bir günde en az yedi araç kaçırmıştı ve bunun üzerine Sürücüler Sendikası greve gitmişti. 2 Mart günü, Port-au-Prince'te iki doktor, polis üniforması giyen kişiler tarafından kaçırıldı ve henüz onlardan haber alınamadı.

Bunun dışında Haiti’de Haiti Devlet Üniversite Hastanesi ve Justinien Üniversite Hastanesi'nin destek personeli de daha iyi çalışma koşulları ve maaş artışları talebiyle 2 haftadır grevdeler. Delmas 33'teki Hospital de la Paix'deki ve diğer üniversite hastanelerindeki işçiler de greve çıkma konusunda devleti tehdit ediyor.

Geçtiğimiz yıl içinde Port-au-Prince'deki yetkililere 655 adam kaçırma vakası bildirildi, başta doktorlar suç çetelerinin kurbanları...