< < Kavala Oil’de Grev Ve İşten Atmalar

Aralık ayında Yunanistan’da greve çıkan Kavala Oil Petrol Rafinerisinde işçiler, tesisi de işgal etmişti. Yaklaşık 120 işçi, fabrikanın işten atma planlarını ve güvenlik sorunlarını protesto etmek için yönetim ofislerini işgal etmiş ve fabrika tesislerini korumuştu.

Merkezi Londra'da bulunan Kavala Oil'in ana şirketi Energean, ücretleri düşürmeyi ve işgücünün yaklaşık üçte birini oluşturan 240 işçinin yaklaşık 80'ini işten çıkarmayı planlıyordu. Böylelikle makine ve güvenlik risklerine aşina olan tam zamanlı deneyimli işçilerin yerini, giderek daha fazla taşeron işçi alacak. Nea Karvali köyündeki petrol rafinerisi, Taşoz adasının Kuzey Ege'de bulunan Prinos sahasından kaynak çıkaran petrol ve gaz üretim tesislerinin bir parçası.

Polis, 21 Aralık günü sabaha karşı yüzlerce polisle fabrikaya baskın düzenlemiş, 17 işçiyi gözaltına almıştı. Şehirde işçilerle dayanışma eylemleri düzenlenince işçiler serbest bırakılmıştı.

İşçiler, şirketin çalışma yönetmeliklerine ve acil durum planlarına uymasını talep ederek 1 Ocak'ta yeniden greve başladı. “Günde 12 saat kesintisiz çalışmak zorunda kalıyoruz ve artık fiziksel ve zihinsel olarak yorgunuz” diyen işçiler, kara ve açık deniz tesislerinin güvenli çalışması için temel düzenlemelerin aşılmasının ciddi kaza riski taşıdığını söylüyorlar.

Energean, Kavala Petrol Sendikası'nın grevine, “iş bırakmanın yasa dışı olduğunu” bildiren bir mektupla yanıt verdi ve grevcileri işten çıkarmakla tehdit etti. Şirket doğrudan işten çıkarmaları başlattı ve işçileri işten ayrılmaya zorlamak için bir “Gönüllü Çıkış Programı” başlattı.

Sendika, “Bugüne kadar ücret kesintileri, 2015 yılında sigorta [emeklilik ve yan haklar] programının dondurulması, makine operatörü işten çıkarmaları, 2015-2018 ve 2020 için ödenmemiş fazla mesai ve işverenin daha birçok tavizini kabul ederek şirkete destek verdik” diyor ve sonuç olarak greve çıktığını söylüyor.

Ve Energean şirketi, 16 Şubat günü Kavala’da 34 işçiyi daha işten çıkardı. Böylelikle Aralık ayından bu yana işten çıkarılan işçi sayısı 62’ye yükseldi. İşten çıkarılanlar arasında, sendikanın tüm yönetim kurulu var...

Diğer taraftan bu sendikalı işçilerin yerine yeni taşeron işçiler almak için şirket ilan vererek harekete geçti bile.