2022 Kolombiya’da cinayetlerle başladı. Kalkınma ve Barış Araştırmaları Enstitüsü (Indepaz) 1 Ocak Cumartesi günü Valle del Cauca bölümünde başka bir topluluk liderinin öldürüldüğünü duyurdu ve cinayeti protesto etti.

Enstitü, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, kurbanın 31 yaşındaki María del Carmen Molina Imbachi olduğunu söyledi. Indepaz'a göre Molina, 31 Aralık gecesi San Pedro belediyesinde silahlı bir grup tarafından öldürüldü.

Söz konusu belediyede Buenos Aires bölgesinin Topluluk Eylem Kurulu sekreteri olarak yeniden seçilen bir topluluk lideri Molina,evine gelen bir grup adam tarafından evinden çıkarıldı ve ailesinin ve toplumun gözü önünde öldürüldü...

Indepaz’ın rakamlarına göre Kolombiya’da 2021’de Molina ile birlikte 171 lider öldürüldü. Havana'da (Küba) Barış Anlaşmalarının imzalanmasından bu yana kurbanların sayısı 1.286'yı buldu.


3 Ocak Pazartesi günü, Kolombiya Kalkınma ve Barış Araştırmaları Enstitüsü (INDEPAZ), Jamundi belediyesinde üç Venezüellalı inşaat işçisinin paramiliter grupların dayattığı davranış kalıplarına karşı çıktıkları için öldürüldüğünü duyurdu. Bu suç Kolombiya'da yılın ilk katliamı.

Kolombiya Devleti ve Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri 2016'da bir Barış Anlaşması imzalamış olsa da, paramiliterlerin halkı yerinden edilmelerini teşvik etmek ve uyuşturucu kaçakçılığı ve yasa dışı için yeni bölgeler kazanmak için halkı korkuttuğu bu Latin Amerika ülkesinde o zamandan beri bu tür saldırılar giderek yaygınlaşıyor.

Senatör Carlos Lozada, bu durumdan Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque'yi sorumlu tuttu.

Kolombiya cumhurbaşkanının siyasi kampanyasını finanse etmek için uyuşturucu kartellerinden rüşvet aldığını kanıtladığını hatırlatarak, "Sivil halk, hükümetin yanıltıcı ve utanmazlığının bedelini ödemeye devam edemez." dedi.

2021'de silahlı gruplar en az 96 katliam gerçekleştirdi ve 171 topluluk lideri öldürdü. Bu yıl şimdiye kadar 3.000 vatandaş da topraklarından göç etmek zorunda kaldı.