< Avustralya’da Sağlık Grevi

Güney Avustralya'da temel sağlık çalışanları işyeri güvenliği talebiyle greve çıktı. 100'den fazla işçi, 14 Aralık'ta 2. defa bir günlük greve çıktı. İşçiler, devlet hastanelerinde ciddi personel yetersizliğinden ve güvenli olmayan çalışma uygulamalarından şikayet ettiler.

100'den fazla temel sağlık çalışanı, Adelaide kentindeki hastanelerden yürüyüş düzenledi. Yürüyüş, Birleşik İşçi Sendikası (UWU) tarafından organize edildi ve şehrin iki büyük hastanesi olan Royal Adelaide Hastanesi ve Queen Elizabeth Hastanesi'ndeki temel çalışanlar yer aldı.

Bu, sağlık sektöründeki temel çalışanların güvenli olmayan işyeri uygulamalarından şikayet ettiği ikinci grev. Aralık ayı başında da üç büyük hastaneden düzinelerce temel işçi, UWU tarafından düzenlenen benzer bir grev düzenlemişti.

Bu eylemler, hem hastaları hem de bakıcıları riske atan güvenli olmayan çalışma koşullarını protesto etmek için temizlikçiler, yiyecek içecek firmaları, sterilizasyon personeli ve hasta hizmetleri asistanları da dahil olmak üzere temel sağlık çalışanları tarafından yürütülen daha geniş Eyalet çapındaki kampanyanın bir parçası.

UWU, Güney Avustralya hastanelerinde hasta bakımında kabul edilemez gecikmelere neden olan büyük personel yetersizliğinden şikayet ediyor, "Üyelerimiz tarafından gündeme getirilen personel yetersizliği sorunları SA'nın sağlık krizinin etkisini vurguluyor ve üyelerimiz artık bunu kaldırmayacak" diyor.

Sendika ayrıca Eyalet Başbakanının sağlık hizmetlerini özelleştirme çabalarını da suçladı. Sendika, hastaların, özellikle risk altındaki engelli ve yaşlı bakımı hastalarının ihmalle karşı karşıya olduğunu gösteren raporları listeledi.

İşgücü kısıtlığının neden olduğu zaman kısıtlamaları, güvenli olmayan hasta transferleri, yaşlı bakımı hastalarının kendi kendilerini beslemeye bırakılması ve yetersizlik nedeniyle hastaların beslenme ile ilgili potansiyel tehlikelere maruz kalması nedeniyle ilaçların kalifiye olmayan personel tarafından uygun olmayan şekilde kullanılması; şehirdeki büyük hastanelerde yüzlerce doldurulamayan açık pozisyon, işçilerden talep edilen sürekli çift vardiya ve personel için kişisel koruyucu ekipman eksikliği bu sorunlar arasında.

Sendika liderleri ayrıca, hastanelerdeki personel yetersizliğinden kaynaklanan sorunlara rağmen, Hükümetin önümüzdeki yıllarda sağlık sektöründe 2 bin kişiyi işten çıkarmayı planladığını açıkladı.

UWU tarafından yayınlanan açıklamada, “Sağlık sistemimizin çok uluslu bir şirket için kâr marjına dönüştürülmesine seyirci kalmayacağız. Çalışmaktan ve topluluğumuza hizmet etmekten büyük gurur duyuyoruz ve bu Liberal özelleştirme gündemiyle sonuna kadar savaşacağız." denildi.