11 Aralık'ta Hindistan'da on binlerce çiftçi, bir yılı aşkın süredir protesto için kamp kurdukları ulusal başkent Delhi sınırlarından son bir "Zafer Yürüyüşü"ne katıldı ve evine döndü.

Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi sınırlarında çiftçilerin tarihi mücadelesi bir yıl 15 gün sonra sona erdi.

9 Aralık'ta, ülkedeki çiftçi mücadelesine öncülük eden 40'tan fazla çiftçi birliğinden oluşan bir kolektif olan Samyukta Kisan Morcha (SKM), yaptığı basın açıklamasıyla, köylüler arasındaki bir toplantının ardından mücadelenin askıya alınacağını duyurdu. Narendra Modi liderliğindeki hükümet ve başbakan, 19 Kasım'da üç tartışmalı tarım yasasını yürürlükten kaldıracağını duyurmuştu. Ancak çiftçiler bu resmileşene kadar eylemi bitirmeyeceklerini söyledi.

Protesto, hükümetten protestocu çiftçilerin üç talebini de kabul ettiğini belirten imzalı bir resmi belge alındıktan sonra geri çekildi. Çiftçilerin talepleri: Çiftçilere karşı ceza davalarının geri çekilmesi, Asgari Destek Fiyatını (MSP) net bir şekilde belirlemek için bir komite oluşturulması , mücadelede hayatını kaybeden çiftçilerin ailelerine tazminat...

Tarım ve Çiftçi Refahı Bakanlığı sekreteri Sanjay Agarwal tarafından imzalanan mektupta hükümet, MSP'yi düzeltmek için SKM üyelerini, Eyalet Hükümetleri ve merkezi Hükümet temsilcilerini ve çiftçiliği içerecek bir komite oluşturacağını söyledi.

Hindistan Savunma Genelkurmay Başkanı General Bipin Rawat ve diğer savunma personelinin 10 Aralık'ta bir helikopter kazasında ölümü nedeniyle, hareket liderleri kutlama eylemini 11 Aralık'a erteleme kararı almıştı.

SKM yaptığı açıklamada, sendikaların hükümetin anlaşmasına ilişkin müteakip gelişmeleri görüşmek ve değerlendirme yapmak üzere önümüzdeki yıl 15 Ocak'ta Delhi'de yeniden bir araya geleceğini de duyurdu.

380 gün sonra nihayet protestoları kaldırma kararı, merkezi hükümetin bekleyen talepler konusundaki tutumunu 'yumuşatan' bir teklif taslağını beş üyeli komiteye göndermesinin ardından, 7 Aralık'ta çiftçi sendikası liderleri arasında yapılan toplantı sonucunda alındı.

Hükümet ve komite arasında uzatılan müzakerelerde değiş tokuş edilen ve tartışılan iki taslak anlaşma, yürürlükten kaldırılması dışında önemli koşulları içeriyordu. Bunlar arasında MSP'ye karar verecek bir komite, elektrik faturası üzerinde tartışma sözü, anız yakmaya karşı daha yumuşak yasalar ve ajitasyon sırasında protestoculara karşı açılan tüm davaların geri çekileceği güvencesi yer aldı.

Kasım 2020'de başlayan tarihi çiftçi hareketi, Hindistan'daki çiftçi mücadelesi tarihindeki en uzun eylem süreci oldu. Punjab, UP ve Haryana gibi ülkenin tarımsal açıdan en önemli eyaletlerinden ve Hindistan'ın diğer bölgelerinden çiftçileri çekti ve 29 Kasım'da parlamento iki hafta süreyle askıya alındı.

Peoples Dispatch'den çevrilerek derlenmiştir