4 Kasım Cumartesi günü binlerce Brezilyalı, Covid-19 ve aşılarla ilgili sahte haberlerin yayılmasıyla ilgili suçlardan dolayı Yüksek Mahkeme tarafından soruşturulan Başkan Jair Bolsonaro'nun görevden alınmasını talep etmek için sokaklara çıktı.

Brezilya, pandemi başladığından beri 615 binden fazla insanın öldüğü bir ülke.

Faşist Devlet Başkanına karşı yapılan bu eylemler, Brezilyalı Kadınlar Articulation (AMB), Kadınlar Dünyası Yürüyüşü (MMM), Birleşik Siyah Hareketi (MNO), Topraksız Kırsal İşçiler Hareketi (MST), Sendikalar Birliği gibi örgütler tarafından örgütlendi; Eşitlik için Siyahlar (UNEGRO), İşçi Partisi (PT), Sosyalizm ve Özgürlük Partisi (PSOL), Brezilya Komünist Partisi (PCdoB), İşçilerin Merkezi Üniter (CUT) ve Brezilya İşçi Merkezi ( CTB) de katılarak destek verdi eylemlere.

Brezilya'da protestolar, Galeria Metro İstasyonunun yakınındaki ticaret alanında ve Rio de Janeiro'da paramiliter gruplar tarafından öldürülen Sosyalist meclis üyesinin adını taşıyan Marielle Franco Meydanı'nda gerçekleşti.

Semperviva’dan Sonia Coelho, "Hükümeti sona ermeden bir gün önce bile Bolsonaro'yu devirmek bizim için önemli" diyor ve insanların haklarını her gün yok eden bir yönetimle bir arada yaşamanın imkansız olduğunu vurguluyor.

Kadın Cinayetlerine Karşı Ayaklanma’dan Rita Andrade de Bolsonaro'nun yoksulluk ve eşitsizlikle mücadelede önemli toplumsal ilerlemeler sağlayan kamu politikalarını ortadan kaldırdığını vurgulayarak “Bu senaryodan en çok etkilenenlerin siyahi kadınlar, yoksul mahallelerdeki kadınlar ve Yerli kadınlar olduğunu görüyoruz… bu hükümet durdurulmalı. Bununla devam etmek için en ufak bir olasılık yok” dedi ve Bolsonaro yönetiminin pandemi sırasında kaybedilen binlerce canın doğrudan sorumlusu olduğunu hatırlattı.

Yapılan konuşmalarda Bolsonaro'nun yeniden seçilmeye çalışmasını önlemek için halk birliği yapma çağrısı da yapıldı.