John Deere Grevinin Zaferi Tüm İşçiler İçin Bir Kazanç

Beş eyalette United Auto Workers (UAW) tarafından temsil edilen on bin John Deere işçisi, bu dev ekipman üreticisine karşı beş haftalık grevlerinde zafer kazandı.

Halk arasında “Grevtober” olarak adlandırılan dönemde, ülke çapında on binlerce John Deere işçisi greve gitmişti. Pandemi sırasında her zamankinden daha fazla çalıştırılan ve her zamankinden daha az maaş alan sendikalı işyerlerindeki grevciler, örgütsüz işçiler düşük ücretlere ve yoğun çalışma programlarına karşı işlerini bırakarak başkaldırmıştı. John Deere grevcileri, düzinelerce başka grev ve iş eylemiyle desteklendi. Bu, özel sektör işçileri için son yıllardaki en önemli sendikal zafer.

Beş haftalık grev sırasında sendika üyeleri, şirketin yaptığı 2 teklifi reddetti ve sonuç olarak önemli bir ücret artışı ve 8.500$ ikramiye kazandılar. 2015 müzakerelerinde kaybedilen üç aylık yaşam maliyeti ayarlamalarını geri aldılar, %100 şirket tarafından ödenen sağlık hizmetlerine devam ettiler ve yeni işe alınanlar da dahil olmak üzere emekli maaşlarını iyileştirdiler.

Bir işçi, Deere'de 19 yıl çalıştıktan sonra maaşlarının ve yan haklarının hala 1997'den önce işe alınanların düzeyine ulaşmadığını söylüyor.

Amazon, Walmart vd gibi bir Fortune500 şirketi olan Deere, COVID-19 salgını sırasında yaşanan acılardan kazanç sağladı. Şirketin 2021 net gelirinin 5,9 milyar dolar olması bekleniyor. CEO John May %160 zam alarak maaşını 15,6 milyon dolara çıkardı. Tüm bunlar, John Deere işçilerinin işleri tersine çevirme konusundaki kararlılığını pekiştirdi.

Diğer UAW çalışanları para topladı ve market kuponları sağladı. Fabrika çevresindeki mağazalar, grevciler için yemek, ücretsiz içki, saç kesimi ve eğlence etkinliklerinde indirimler yaptı. Perakende, Toptan Satış ve Büyük Mağazalar Birliği 8.000 pound gıda bağışladı.

Bunun yanı sıra Uluslararası Makinistler Birliği grevde olmayan diğer Deere çalışanlarını örgütledi ve destek eylemleri yaptılar, Teamster'lar ve Çelik İşçileri grev gözcülüğü hatlarını geçmeyi reddetti. Tesisatçılar ve Boru Tesisatçıları bağışta bulundu...

John Deere işçilerinin diğer tüm büyük kazanımlarının yanı sıra, aldığı bu sınıf desteği de işçi sınıfı için önemli bir gelişme.