Oruro ilindeki Caracollo kasabasından 'Vatan Yürüyüşü' sloganıyla 180 kilometre ve 7 gün süren yaya olarak yola çıkan binlerce Bolivyalı, 29 Kasım'da başkent La Paz'a ulaştı.

Demokrasiyi savunmak ve Başkan Luis Arce hükümetini desteklemek amacıyla düzenlenen tarihi yürüyüş, La Paz'daki San Francisco plazasında büyük bir mitingle sona erdi.

Bolivya'nın dört bir yanından 1,5 milyondan fazla işçi, kadın, öğrenci ve köylü başkentteki mitinge katıldı ve iktidardaki Sosyalizme Doğru Hareket (MAS) Partisinin ulusal hükümetine destek vererek, karşı devrimcilerin istikrarı bozma girişimlerini protesto ettiler. Ulusal bayraklar, Yerli Wiphala bayrakları, Sacaba ve Senkata katliamlarının kurbanları için adalet talep eden pankartlarla meydanda toplanan yüz binlerce Bolivyalı, çevre sokak ve caddelere de taştı.

Yürüyüşe eski başkan ve MAS'ın şimdiki başkanı Evo Morales önderlik etti. Ulusal bir taban örgütleri ittifakı olan Birlik Paktı ve Central Obrera Bolivya (COB) sendikası tarafından yönetildi. Bunun dışındaki çok sayıda toplumsal hareket, farklı sektörlerden sendika federasyonları, mahalle dernekleri, halk örgütleri de yürüyüş ve mitinge katıldı.

Başkan Arce mitingde konuşma yaparak vatandaşlara destekleri için teşekkür etti. Halkın birliğinin ülke ve ekonominin inşasında ilerlemek için vazgeçilmez bir gereklilik olduğunu vurguladı. Devlet başkanı, ülkeyi ve ekonomiyi halkla birlikte yeniden inşa etmek için çalışmaya devam edeceğine söz verdi. “Halkın sesine kulak verdik, hep dinledik, o çizgiyi koruyoruz. Yetkinin sizden bize olduğunu biliyoruz. Sizi asla terk etmeyeceğiz, size karşı politikalar üretmeyeceğiz. Halkın her zaman gösterdiği gibi, her zaman olduğu gibi bugün de bizi hayal kırıklığına uğratmadılar ya da terk etmediler” dedi.

Başkan Yardımcısı David Choquehuanca, karşı devrimci partileri demokratik olarak seçilmiş bir hükümete karşı istikrarsızlığı teşvik ettikleri için kınadı. “Bolivya oligarşisi, Arce'nin 2020 seçimlerindeki zaferini görmezden gelerek, 37 kişinin hayatını kaybettiği ve yüzlerce kişinin yaralandığı 2019'dakine benzer bir darbe gerçekleştirmek istiyor. Aşırılık yanlısı kesimler, demokrasiyi ancak kendileri için yararlı olduğunda savunurlar. Halkımız için değişim sürecinin sürekliliğini ve demokrasiye saygımızı göstermek için barışçıl ama sağlam bir yürüyüş geliştiriyoruz” dedi.

Eski cumhurbaşkanı Morales de karşı devrimcilerin devletin yetkilerini gasp etme niyetinde olmasını da kınadı. “Bize darbe yaptılar ve çalmak ve katliam yapmak için fiili bir hükümet kurdular” dedi ancak “bu sefer halk örgütlendi ve cumhurbaşkanını savunacak” dedi. “Bu, Vatan için yürüyüştür. Demokrasi tehlikede olduğunda, onurlu insanlar harekete geçer. Muhalifler bilmelidir ki, onurlu insanların isyanı sağcı satıcının üzerindedir” dedi.

Morales ayrıca karşı devrimci muhalefeti "halkı kışkırtmamaları" konusunda uyardı ve "yürüyüş demokrasiyi, yasal olarak kurulmuş Luis Arce ve David Choquehuanca hükümeti ve planlarını savunmak için bir ısınmaydı" dedi.

COB Genel Sekreteri Juan Carlos Huarachi, yürüyüşün Bolivya'nın demokrasiyi savunma vicdanının sonucu olduğunu vurguladı. “Bu yürüyüş ödenmez, satın alınmaz, finanse edilmez, bu yürüyüş Bolivya halkının inanç ve ilkeleriyle vicdanı gereğidir. Şiddet üretmeye gelmedik ama bizi kışkırtırlarsa işte birleşmiş insanlar! Bu insanlar anavatanı, demokrasiyi, Lucho ve David'i, değişim sürecimizi ve sandıkta kullanılan oyları savunacak" dedi.

Bolivya'nın Yerli Yerli Köylü Kadınları Ulusal Konfederasyonu 'Bartolina Sisa' Genel Sekreteri Flora Aguilar yeni bir darbeye izin verilmeyeceğini söyledi, “1 milyonu aşan bu büyük yürüyüş, hükümetimizin başka bir istikrarsızlaşmasına izin vermeyeceğimizi söylüyor. Hükümetimiz seçimlerde demokratik ve barışçıl bir şekilde seçildi ve bu nedenle ekonomimizin yeniden inşasının bu aşamasında onu uygulayacağız” dedi.

Mitingin sonunda, tüm sendika ve halk örgütleri liderleri, savcılık ve yargıdan katliamların kurbanları için adaletin güvence altına alınmasını ve eski cumhurbaşkanı Morales'e karşı 2019 darbesinin sorumlularının yargılanmasını talep etti.