Çiftçilerin bir yıllık mücadelesinin ardından Hindistan hükümeti tarım yasalarını geri çekmek zorunda kaldı
Hindistan'daki çiftçiler, neredeyse bir yıl boyunca savaştıktan sonra nihayet Bharatiya Janata Partisi (BJP) hükümetinin geçen yıl çıkardığı üç yasaya karşı zafer kazandı. Başbakan Narendra Modi 19 Kasım Cuma günü yaptığı açıklamada, “üç yasa”nın yürürlükten kaldırılacağını ve konuyla ilgili tüm yasal süreçlerin önümüzdeki parlamento oturumunda tamamlanacağını duyurdu.
Duyuru haberi tüm ülkede kutlamalara yol açtı. Hindistan'daki emek örgütleri, çiftçilerin büyük baskı ve zorluklarla verdikleri mücadeleyi kutladı. Binlerce köylü ve çiftçinin Delhi sınırlarında 1 yıl boyunca kurduğu kampta ve eylemlerde yaklaşık 750 kişi hayatını kaybetmişti.
Çiftçi hareketine öncülük eden Samyukt Kisan Morcha (SKM), duyuruyu memnuniyetle karşılayan kısa bir açıklama yaptı, ancak, bazı önemli taleplerinin henüz karşılanmadığını söyledi. SKM ayrıca asgari destek fiyatları (MSP) yasasının çıkarılmasını ve elektrik tadilat faturasının geri çekilmesini talep etmişti. MSP, Hindistan'da hükümetin belirli çiftlik ürünlerini tedarik ettiği temel olarak beyan ettiği bir dizi temel fiyat. Ve çoğu zaman çiftçiler ürünlerini MSP'den veya temel üretim maliyetinden daha düşük fiyatlarla satmak zorunda kalıyorlar.
Bu yasaları bir yıl süreyle askıya alan Hindistan Yüksek Mahkemesi'nin oluşturduğu yasaları inceleme komitesi üyelerinden Anil Ghanwat, çiftçinin endişelerinin doğru olduğunu kanıtlayarak, başbakanın duyurusunu “en gerici adım” olarak nitelendirdi ve onu “çiftçilerin iyileştirilmesi yerine siyaseti” seçmekle suçladı.
Hindistan Komünist Partisi (Marksist) genel sekreteri Sitaram mücadeleyi selamladı. Duyuruyu memnuniyetle karşılayan Hindistan Komünist Partisi (Marksist-Leninist) Kurtuluş da, çiftçilerin tüm geri çekilme formaliteleri tamamlanana ve çiftçilerin diğer talepleri yerine getirilene kadar protesto alanlarını terk etmeyeceklerini duyurdu.