3.000 kadar Columbia mezunu öğrenci işçi (bizdeki asistan), adil ücret ve sağlık yardımı talebiyle başladıkları grevlerinin ilk haftasını geride bıraktı.

3 Kasım'da başlayan grev, şu an ABD'deki en büyük ikinci grev. 10.000 işçinin çalıştığı John Deere'de yaklaşık bir aydır süren bir grev var. Columbia'daki işçilerin talepleri, ülke çapındaki özel ve devlet üniversitelerindeki lisansüstü öğrencilerinin taleplerini yansıtıyor. Columbia'nın grevi, Harvard Üniversitesi'ndeki üç günlük grevin hemen ardından geldi. Ve ardından California Üniversitesi'nde 19.000 öğrenci işçinin greve çıkması bekleniyor.

Columbia Latin Amerika ve İberya Çalışmaları Bölümü'nde bir doktora öğrencisi, “Sanırım hepimiz pratikte aynı çalışma koşullarını paylaşıyoruz” diyor. “Sorunlar birçok üniversitede yaşanıyor, bunun bir emek meselesi olduğunu, işçi olduğumuzu ve işçi olarak tanınmamız gerektiğini kanıtlıyor.”

Columbia Öğrenci İşçileri dört yıldan fazla bir süredir üniversite ile bir sözleşme görüşmesi yapıyor. İlkbaharda, sendika geçici bir anlaşmayı reddetti, güz dönemi başladığında, üyeler greve çıkmayı oyladı. Bu, işçilerin dört yıllık müzakere sürecinde yaptıkları dördüncü grev.

Columbia Üniversitesi ücret artışlarını, yaz ayları için daha fazla finansman ve sağlık hizmetleri için daha iyi finansman gibi sorunları ele aldı; ancak çocuk bakımı finansmanı, diş ve vizyon kapsamı ve ayrımcılık ve taciz iddiaları için tahkim hakkı taleplerini cevapsız bıraktı.

Öğrenci işçiler "Bir sürü ders veriyoruz ve üniversiteye çok para kazandırıyoruz." diyor. Üniversite kısa süre önce gelirini üçte bir oranında arttırmış, 2021 mali yılını 14,3 milyar ABD doları bağışla kapatmıştı. Ancak Columbia, lisansüstü öğrencilerine, çalıştıkları programa bağlı olarak 6.000-19.000 USD altında ödeme yapıyor.

Öğrenci işçiler “Bu noktada gücümüzü gösterdik, bozabileceğimizi gösterdik ve umarım bu, pazarlığın ileriye taşınmasını sağlar. Ama olmazsa, tekrar greve gideceğiz” diyor.

Columbia'nın lisansüstü öğrenci çalışanları, üniversitenin lisans öğrencilerinin yanı sıra yerel sendikalardan ve topluluk gruplarından da büyük dayanışma gördü. Yüzlerce kişi, multimilyoner üniversite başkanı Lee Bollinger'in siyaset bilimi dersi sırasında bir yürüyüş düzenledi. Ülke çapında lisans öğrencileri, fakülte ve kampüs personeli dayanışma içinde olduklarını kanıtladılar.