Basel'de Dünya Kobane Günü

İsviçre'nin Basel kentinde bir araya gelen Kürdistanlı, Türkiyeli ve İsviçreliler, bir yürüyüşle 1 Kasım Dünya Kobanê Günü'nü kutladı.

Die Welt Park'ta (Merkez Tren İstasyonunun karşısı) toplanan binlerce kişi sloganlarla toplandı. Öğle saatlerinde ölümsüzleşen devrim savaşçıları için yapılan saygı duruşunun ardından Basel'in ana caddelerinde yürüyüşe geçildi. Kitlenin en önünde Kürdistan’daki kimyasal silah kullanımına dikkat çekmek amacıyla beyaz önlükler ve gaz maskeleri takan bir grup yer aldı. Yürüyüş başlarken, Kürdistan'da kimyasal silahlar kullandığını belirten dövizler taşındı, Almanca olarak konuşmalar yapılarak saldırılar protesto edildi. “Dün nasıl Kobanê'yi beraber savunduysak bugün de işgal ve katliam saldırılarına karşı Kürt halkını, Kürt gerillasını ve Kürdistan'ı beraber savunacağız” denildi.

Yürüyüş sırasında sık sık “Yaşasın Kobane Yaşasın Gerilla”, “Yaşasın Enternasyonal Dayanışma”, “Her Yer Kobane Her Yer Mücadele Alanı” sloganları atıldı, Almanca konuşmalar yapıldı. Yürüyüş boyunca kortejin en önünde çevik kuvvet polisleri yürüdü. İsviçreli devrimciler UBS Bankası duvarlarına “Biji Berxwedana Gerilla” afişi astı, polis hemen müdahale etmek için harekete geçti. Ancak devrimcilerin kitlenin arasına dağılması üzerine gözaltına alamadı.

ClaraPlatz'a ulaşan kitle burada bir süre durdu ve konuşmalar, sloganlarla eylemi sürdürdü. Araç ve tramvay trafiği durduruldu.

Ana caddeler üzerinden yaklaşık 1 saat süren yürüyüşle Claramatte Park'a sloganlar ve ajitasyon konuşmaları ile ulaşan kitle, eylemi burada sona erdirdi ve müzik dinletisi için Basel Kürt Derneğine geçildi. İsviçreli yerel devrimci gruplar ve Wasser Strasse rap konseri verdi.