ABD'nin Küba'ya yönelik karşı devrimci saldırıları sürüyor. Küba 2. Covid-19 karşıtı aşısını geliştirir, çocukları aşılar, Venezuela başta, diğer ülkelerle üretim anlaşması yaparken, emperyalizm yeni saldırı planlarını yürürlüğe sokuyor.

Geçtiğimiz haftalarda pandemi yasaklarının bitmesini kutlamak için sahillere akın eden Kübalıları “hükümet karşıtı gösteri yapıyorlar” diye lanse eden ABD, Kasım ayında düzenlenecek olan karşı devrimci bir eylemi finanse ediyor.

ABD Senatörlerinden Marco Rubio, son aylarda Küba'daki hükümet karşıtı protestolara destek sağlanmasında kilit rol oynuyor. Sık sık Küba'ya ve “diktatörlüğe” karşı tweetler atan Rubio, 20 Kasım'da "bir grup Küba vatandaşının" "şiddete karşı yürüyüş" yapmayı planladığı Küba kasabası Holguín ile ilgili bir yazı yayınladı. Yazı, Kübalı karşı devrimcilerin merkez üssü olan Miami merkezli bir haber sitesi olan Diario de Cuba'da yayınlandı. Gazete, Ulusal Demokrasi Vakfı'ndan (NED) önemli miktarda fon alıyor.

Rubio'nun makalesine göre yürüyüş, Küba genelinde bu tür barışçıl gösteriler yapmayı öneren Archipiélago adlı bir grup tarafından destekleniyor. Rubio yürüyüşe desteğini genişletti ve Guantanamo vatandaşlarının 20 Kasım'da yürüyüş yapmak için izin istemesi talebini tweetledi.

NED yalnız değil bu konuda. Florida ve İspanya merkezli ADN Cuba, Cubanos por el Mundo, Cubita NOW, CubaNet, El Estornudo, Periodismo de Barrio, Tremenda Nota gibi karşı devrimci haber siteleri de dahil olmak üzere Birleşik Devletler hükümeti ve Açık Toplum ve NED gibi vakıflar tarafından finanse edilen Küba hakkında haber yapan başka haber siteleri de var.

ABD hükümeti tarafından finanse edilen bu web sitelerinin ve Rubio gibi politikacılar, Küba'da daha fazla protestoyu desteklemek için propagandaya öncülük ediyor. 5 Ekim'de ABD Başkanı Joe Biden yönetimi de bu gündeme destek verdi. Batı Yarımküre'den Sorumlu ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Brian Nichols, "Küba'da özgür basın ve ifade özgürlüğü mücadelesi devam ediyor" tweeti attı. Georgetown Amerika Enstitüsü'nün ev sahipliğinde düzenlenen bir etkinlikte, Ulusal Güvenlik Konseyi'nin Batı Yarımküre kıdemli direktörü Juan Gonzalez, Küba hükümetini sanatçıları ve protestocuları tutukladığı için eleştirdi, “Sanatçıları şarkı söylediği ve özgürlük talep ettiği için hapse attığınızda, sizde bir sorun var” dedi.

Ve Havana'daki ABD Büyükelçiliği, Küba hükümetinin 18-19 Kasım'da ülke genelinde askeri tatbikatlar düzenleme kararını eleştiren bir bildiri yayınladı ve bunu “gözdağı vermeye yönelik açık bir girişim” olarak nitelendirdi. Küba hükümeti, 11 milyon vatandaşını olası bir ABD işgalinden doğal afetlere kadar çeşitli senaryolara hazırlamak için bu düzenli tatbikatı düzenliyor. Buna karşı Archipiélago, 20 Kasımda yapılması planlanan karşı devrimci yürüyüşün, Küba makamlarının sınırını turizme açmayı planladığı 15 Kasım'a taşınacağını duyurdu. ABD hükümet yetkilileri de #15N olarak adlandırılan yürüyüşe katılma çağrısı yaptı.

İlk destek de kendilerini alenen Küba Devrimi'ni devirmeye adayan, çoğu Küba sürgünlerinin çocukları olan Miami'deki ABD'lilerden geldi. 10 Ekim'de Florida Kongre Üyesi María Elvira Salazar, 15N Yürüyüşü'ne destek verdi, Küba protestocularına gizli internet erişimi sağlaması gerektiğini söyledi. 15 Ekim'de 1959'dan önce toprak sahibi olan Kübalıların çocuğu Florida Kongre Üyesi Carlos Giménez de yürüyüşü desteklemek için tweet attı, “sivil özgürlükler protestosu" dedi. Florida'nın diğer senatörü Rick Scott da ABD hükümetinin "Küba'daki bu özgürlük mücadelesi sırasında kenarda duramayacağını" tweetledi, Küba'ya yönelik ekonomik yaptırımları artırmak için Senato'ya bir yasa tasarısı sundu.

Küba hükümeti ise, Archipiélago'nun 15 Kasım'da yürüyüş düzenlemesine izin vermedi. Buna karşılık ABD Dışişleri Bakanlığı, Küba hükümetinin “barışçıl protestolara izin vermeme” kararını kınayan bir bildiri yayınladı...

Küba'daki sosyalist hükümeti devirmek için ardı ardına açıklamalar yayınlayarak, paralar yağdıranlar çalışmalarını hızını artırmadan sürdürüyor.

Eylül 2021'de Amerika Birleşik Devletleri Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID), Küba'da “rejim değişikliğini” hedefleyen projeler için 6.669.000 dolar hibe verdi... Özellikle tercih edilen Uluslararası Cumhuriyet Enstitüsü'nü (IRI) Miami, Washington ve Madrid'de adanın işgali için çağrıda bulunan gruplara cömertçe fon sağlıyor. Ve gelecek yıl daha fazla fon alabilmek için Havana'da bir kıyamet panoraması çiziyor.

Geçtiğimiz yıl Dışişleri Bakanlığı, Ulusal Demokrasi Vakfı (NED) ve Küba için USAID programlarından en az 54 kuruluş yararlandı. Bu ajans, bir CIA cephesi olan Creative Associates International'a casusluk, propaganda ve ada da dahil olmak üzere “değişim” ajanlarının işe alınması için son 20 yılda 1.8 milyar dolardan fazla para verdi... En iyi bilinen projelerinden biri olan "Küba Twitter" veya ZunZuneo başarısızlıkla sonuçlandı.

Yıllardır bu fonların yolunu takip eden Amerikalı araştırmacı Tracey Eaton, yakın tarihli bir röportajda, Küba'daki “rejim değişikliği” finansman programlarının çoğunun o kadar gizli olduğunu ve muhtemelen tüm alıcıların kim olduğunu veya kim olduğunu asla bilemeyeceğimizi söylüyor.

Bu arada Ulusal Güvenlik Arşivi'nin Nisan 2021'de ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı'nın Küba hakkındaki çok gizli belgelerinin gizliliğini kalması üzerine çok sayıda bilgi ortaya çıktı. Temmuz 1960'ta ABD hükümetinin, bir Cubana Havayolları pilotuna uçağını düşürmesi için ödeme yaparak Raúl Castro'ya suikast düzenlemeyi planlaması bunlara bir örnek.

 

*Veriler, Struggle La Lucha'da yer alan makalelerden derlenmiştir