Bolivya'daki karşı devrimci faşistlerin Başkan Luis Arce'ın sosyalist hükümetine karşı 11 Ekim'de düzenlediği 24 saatlik grev, ülkedeki işçi sınıfı ve halk kesimlerinin kitlesel karşı eylemleri ile kırıldı. Gece yarısından itibaren yüzlerce Bolivyalı, ulusal hükümete desteklerini ifade etmek ve muhalefet güçlerinin istikrarsızlaştırma eylemine karşı çıkmak için ülkenin farklı yerlerinde yürüdü.

Başkent La Paz'da yüzlerce kişi, "Bir daha asla darbe olmayacak" sloganları atarak ana caddelerde yürüdü. Bu arada, sağcı grupların ve oligarşinin güçlü bir tabanı olan Santa Cruz bölgesinde, Plan 3000 Bölgesi sakinleri sokaklara döküldü. Bölgenin başkenti Santa Cruz de la Sierra'da, iktidardaki Sosyalizme Doğru Hareket (MAS) partisinin destekçileri de muhalefet lideri ve bölge valisi Luis Fernando Camacho'ya karşı sokaklarda gösteri yaptı.

Bolivya medya kuruluşu Kawsachun News sabah saatlerinde “MAS karşıtı grevin her şehirde başarısız olduğunu” ve “Santa Cruz'daki birkaç zengin bölge dışında herkesin normal çalıştığını” bildirdi.

Bolivya'nın sendika merkezi Central Obrera Bolivya'nın (COB) kültür sekreteri Gustavo Arce, işletmelerin ülke genelinde normal şekilde çalıştığını doğruladı. Sendika lideri devlet kanalı Bolivya TV'ye verdiği röportajda, "Her şey normal ve bu nedenle yukarıda belirtilen sivil grev mevcut değil" dedi.

Grev çağrısı, Savcılığın Camacho'yu eski solcu cumhurbaşkanı Evo Morales'e karşı 2019 darbesinde oynadığı rol hakkında ifade vermesi için çağırdığı 1 Ekim'de yapılmıştı. Karşı devrimci faşist örgüt bu yargı sürecini “siyasi zulüm” olarak değerlendirmişti.

Çeşitli siyasi liderler ve halk önderleri, 2019 sivil-askeri darbesinin sorumlularının ve buna karşı direnenlerin sokaklarda katledilmesinin cezasız bırakılmasının talep edilmesini kınadı.

 

PeoplesDispatch'den özetlenmiştir