Yunan faşist partisi Altın Şafak'ın yasaklanmasının 1. yıldönümü vesilesiyle, 7 Ekim Perşembe günü anti faşistler, faşizme ve onu doğuran sisteme karşı mücadeleyi güçlendirmek için ülke çapında kitlesel eylemler düzenlediler.

Ağırlıklı olarak öğrenci ve gençlik örgütlerinin yaptığı çağrıda eylemlerin yanı sıra konserler ve diğer kültürel etkinlikler yer aldı. Başkent Atina ile Selanik, Patras, Dedeağaç, Kandiye, Kavala, Hanya, Drama, İskeçe ve İgumenitsa gibi şehirlerde büyük mitingler düzenlendi.

Geçtiğimiz yıl tarihi bir karar alan bir Yunan mahkemesi, neo-Nazi partisi Golden Dawn'ı (Altın Şafak) suç örgütü olarak kabul etmiş ve liderliğini suç örgütünü yönetmekten mahkum etmişti. Karar, 2013 yılında 34 yaşındaki Yunan müzisyen Pavlos Fyssas'ın öldürülmesi ve göçmen balıkçıları öldürmeye teşebbüs ve solcu eylemcilere yönelik saldırılar da dahil olmak üzere, birçok nefret suçu davası esnasında verildi.

Son iki hafta içinde faşist çeteler, Stavroupoli'de, Ilioupoli ve Selanik'te okullarda devrimci öğrencilere saldırdı. Bu faşist saldırılar ülke genelinde geniş çaplı bir öfkeye yol açtı ve ülke genelinde genç/öğrenci grupları tarafından faillerin sert şekilde cezalandırılmasını talep etmek için spontane protestolar düzenlendi. Dün yapılan eylemlerde Yunan hükümetinin faşist grupları kontrol altına alma konusundaki pasifliği de kınandı. Ve Avrupa Birliği'nin (AB) "faşizmi komünizmle eşitleyen, cani Nazi şiddetini halkın ve gençliğin mücadeleleriyle eşitleyecek kadar ileri giden" anti-komünist politikası da kınandı.

Atina'daki konserde, öldürülen anti-faşist Pavlos Fyssas'ın annesi Magda Fyssa da katıldı. Konser sırasında halk, faşizm kurbanları onuruna saygı duruşunda bulundu ve Pavlos için pankart açtı.