< < Yunanistan'da E-Food İşçileri Kazandı

Yunanistan'da gıda dağıtımı yapan moto kuryeler, E-Food şirketine (Alman çokuluslu şirketin yan kuruluşu) karşı 22 Eylül günü iş durdurarak eylemler yaptı. Yüzlerce moto kurye, pek çok şehirde yerel sendikalarla toplantılar düzenledi ve 24 Eylül Cuma günü greve gitme kararı aldı.

Moto kuryeler, sözleşmelerin doğrudan E-Food ile yapılması, tüm işçilik ve sigorta hakları ile süresiz olarak yenilenmesini talep ediyor. "Değerlendirme" ölçüsünün değiştirilmesini, ağır ve sağlıksız meslekler kategorisine alınması, aşırı hava koşullarında -don, sıcaklık, fırtına vb- sırasında teslimat yapılmaması, altyapılar ve dinlenme yerleri tesis edilmesi ve hava olaylarından korunmayı da talep ediyorlar.

24 Eylül günü binlerce gıda dağıtım işçisi moto kurye, kendilerini tehdit eden E-Food şirketinin tehdit ve şantajlarına karşı hakları ve kalıcı sözleşmeleri talebiyle “motosiklet protestoları” düzenlendi. Bu esnada kuryelere ya “freelancer” olmayı (serbest çalışma) kabul etmeleri ya da 3 aylık sözleşmelerinin yenilenmeyerek kovulacakları üzerine sms geldi.

Ancak hemen arkasından E-Food Company işçilerinin taleplerine boyun eğdi. Yaptığı duyuruda: "Mevcut belirli süreli sözleşmeleri devrediyoruz, E-Food'daki 2.016 çalışanımızın tamamını belirsiz süreli sözleşmelerle işe alırken, önceki hizmetlerini de tanıyoruz. Genişletilmiş hakları ve yararlandıkları özel sigorta gibi ek kazanımları koruyoruz. Bayilerimiz ile işbirliği içerisinde değerlendirme kriterleri belirlenecek.” dedi. Böylelikle işçilerin taleplerinin en önemlisi kabul edilmiş oldu.

Atina İkram-Turizm-Otel İşçileri Sendikası da “Efood İşçileri Biz Muzafferiz!” diye açıklama yaptı.