< “Bolsonaro'yu Orada Tutanlar, Piyasanın Sahipleri”

Dün, Bezilya’da Brezilya Evsiz İşçiler Hareketi (MTST), işsizlik, enflasyon ve açlığa karşı protesto için “Spekülasyonun ve sosyal eşitsizliğin en büyük sembolü olan São Paulo borsasını işgal ediyoruz. Şirketler kâr ederken, insanlar aç ve iş giderek daha güvencesiz hale geliyor. Bolsonaro'yu orada tutanlar, piyasanın sahipleridir” diyerek Brezilya Menkul Kıymetler Borsası'nın São Paulo kentindeki genel merkezi olan B3 binasını işgal etti.

Eylemin yeri, özellikle Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYİH) %1,2 büyümesi nedeniyle büyük şirketlerin hisselerinin yüksek oranlara ulaşması nedeniyle seçildi. Bu “büyüme” düzensizdi, yani sadece büyük şirketleri kapsıyordu.

Hareketin liderlerinden Debora Pereira, milyarderlerin sadece borsada günde 6,6 milyar dolar oynarken, yaklaşık 100 milyon Brezilyalının açlık ve gıda güvensizliği yaşıyor olmasının kabul edilemez olduğunu söylüyor.

Eylemciler "Senin Faliyetin Sefaletimizi Finanse Ediyor", "Her Şey Pahalı Ve Bolsonaro'nun Suçu", "Brezilya'da 42 Yeni Milyarder Varken 19 Milyonu Açlıktan Ölüyor", "İnsanlar Bizim Açlığımızla Zenginleşiyor" pankart ve afişleri taşıdı.

Sao Paulo borsası, özellikle Haziran ayında rekor kırmıştı. MTST, 14,5 milyon işsiz ve 19 milyon aç olan bir ülkede, Bolsonaro'yu iktidarda tutanın finans piyasası olduğunu ifşa ediyor eylemiyle.

Rekor banka karları, büyük servetlerin artışı, 42 yeni milyarderin ortaya çıkması... sonuç olarak gıda güvensizliğinin 116 milyondan fazla insanı etkilemesi Brezilya’da faşist Blsonaro hükümetinin yarattığı bir tablo. Ve Brezilyalılar, spekülasyonun ve sosyal eşitsizliğin en büyük sembolü olan São Paulo borsasını işgal ederek Bolsonaro’yu orada tutanların ve işsizliklerinden, yoksulluklarındandan kimlerin sorumlu olduğunu berrak bir şekilde gösteriyorlar.


Not: Telesur.tv’den derlenmiştir