ABD’de Temmuz başında, Alabama eyalaetinde aşılama oranı, %34 ile eyaletler arasında en düşük seviyedeydi. Bu defa da Delta varyantının hızla yayılmasıyla birlikte hastaneye yatışlar son iki ayda beş kat arttı.

“İşçi Bayramı” olarak bilinen 6 Eylül akşamı, iki düzineden fazla acil servis hemşiresi ve hastane çalışanı, pandemi sırasında krizdeki çalışma koşullarını ve haksız ödemeyi protesto etmek için Birmingham'daki UAB Hastanesindeki gece vardiyalarına girmeyi reddetti. Bu hastane, eyaletteki en büyük tek sağlık tesisi.

İş bırakan hemşireler “insanlarla ilgilenmek istiyoruz. Ancak iki covid dalgalanmasından geçmek ve personelin yetersiz olması hepimize zarar veriyor. Açıkçası sevdiğimiz şeyi yapmaya devam etmek istiyoruz. Ama hak ettiğimiz eşit ücreti almamızın zamanı geldi” diyorlar. Alabama Eyalet Hemşireler Derneği başkanı da Alabama hemşirelerine komşu eyaletlerdeki meslektaşlarına göre ortalama %8 daha az maaş verildiğini söyledi.

 

Bessemer City Lisesi öğrencileri de 2 Eylül günü devlet okullarında covid önlemlerinin alınmamasını protesto etmek için, 2 Eylül'de okulu boykot etti.

 

Sendikalaşma oranının %8 olduğu Alabama'da devlet ayrımcılığına karşı çıkan Warrior Met'teki Brookwood kömür madencileri, uluslararası kömür şirketine karşı grevlerinin 6. ayında. 24 saat boyunca maden önünde grev gözcülüğü yapan madenciler, her hafta da bir dayanışma mitingi düzenliyor. Madenciler bu grev süresince iki defa New York’a giderek Wall Street önünde de eylem yaptılar, ancak adil bir sözleşmeye ikna edemediler patronları. Madenciler, 2016 yılında şirketin iflastan kurtulabilmesi için, ücretlerinde saatlik 6 dolar gibi ciddi bir kesinti yapılmasını kabul etmişlerdi. Ancak 2020 itibarıyla şirket kara geçmiş olsa da, işçilerden kesilen haklar geri verilmedi, çalışma şartlarında da istenen iyileştirmeler yapılmadı.

Madenci aileleri, sendika aracılığıyla Kiler Sendikasını kurarak hem toplumsal destek sağladılar, hem de madenci ailelerinin maddi sorunlarını çözüme kavuşturdular.