< Özgürlük Tugayı’ndan 4 Tutsak Yakalandı

6 Eylül günü, Filistinli 6 politik tutsak, tünel kazarak İsrail’in Gilboa zindanından kaçmıştı. Sadece Filistin’de değil, tüm dünyada coşku uyandıran eylemde özgürleşen tutsaklar “Özgürlük Tugayı” olarak adlandırıldı.

Filistin coşkulu kutlamalara sahne olurken, İsrail tüm güvenlik güçlerini, itibarlarını yerle bir eden kaçakların bulunması için seferber etti. Zindanlardaki Filistinli tutsaklara baskıları daha da artırdı, güvenlik endişesi ile tutsakları farklı zindanlara taşımaya başladı. Ve özgür geçen 5 günün sonunda, Özgürlük Tugayı’nın 4 üyesi yakalandı.

11 Eylül Cumartesi günü önce Muhammed Ardah ve Zakaria Zubaidi'yi ardından Mahmud Ardah ve Yaqoub Qadri'yi ele geçirdi İsrail işgal kuvvetleri. Ancak hala 2 tutsak ele geçirilebilmiş değil. 4 Filistinli Jalameh sorgulama merkezinde avukatları ile görüştürülmeden, diğer 2 arkadaşlarının yerini öğrenebilmek için de işkenceli sordulardan geçirildiler.

Tutsakların aileleri de bu işkenceli sorgulardan payını aldı. Aynı gün Mahmud el-Ardah, Ahmed ve Bassam el-Ardah'ın kardeşleri, Muhammed el-Ardah'ın kardeşleri Raddad ve Shaddad el-Ardah ve akrabaları Nidal el-Ardah da gözaltına alındı ve 15 gün gözaltı süresi verildi.

İsrail zindanlarındaki Filistinli tutsaklar, 17 Eylül Cuma günü açlık grevi ve çeşitli eylemlere başlayacaklarını duyurdular. Bu 5 özgür gün süresince Gilboa hapishanesinde tutulan 400'den fazla Filistinli diğer cezaevlerine sürgün edildi, kantine veya hapishane dükkanına erişimleri engellendi ve aile ziyaretleri ve yasal ziyaretler engellendi, bu arada askeri köpekler de dahil olmak üzere şiddetli aramalara ve saldırılara maruz kaldılar. Bu saldırılara yanıt olarak Filistinli tutsaklar eylemler yaptı ve hücrelerini ateşe verdiler.

Dışarıda ise Batı Şeria, Gazze ve Doğu Kudüs'teki Filistinliler, bu süreçte İsrail’in uyguladığı "toplu cezalandırma" önlemlerinin sona ermesi için 10-11-12 Eylül günleri ard arda protestolar düzenlediler. Dünyanın dört bir yanındaki Filistinliler de zindandaki tutsaklarla dayanışma için eylemler ve kampanyalar düzenledi.