< Filistinli Tutsaklardan Özgürlük Eylemi

Tutsakların, öteden beri özgürleşme eylemi yöntemlerinden biri olan “tünel kazarak kaçma” bir kez daha özgürlüğe çıkan yol oldu.

İsrail'in Gilboa Hapishanesi'ndeki 6 Filistinli tutsak, gece günün ilk saatlerinde kazdıkları tünelden kaçmayı başardı.

Haber kısa sürede önce İsrail basınında yer aldı, sonra hızla sosyal medya üzerinden yayıldı. İsrail zindanlarından Gilboa Hapishanesi, Cenin mülteci kampına yarım saat mesafede. Aynı hücrede tutulan 5 İslami Cihad, 1 El Aksa Şehitleir Tugayından 6 tutsağın tuvaletten kazmaya başladıkları tünelin çıkış noktası da, kaçışları ortaya çıktıktan kısa süre sonra tespit edildi. Tutsakların Cenin'e vardığı düşünülüyor.

Olayın duyulmasının ardından FHKC, eylemi kutlayarak “devrimcilere kapınızı açın” çağrısı yaptı: "6 kahraman tutsağın kendilerini özgürleştirme yeteneği, Siyonist düşmanın tüm önlemlerinin mahkumların kararlılığını, iradesini ve bulundukları yerde savaşma rollerini zayıflatamayacağını bir kez daha kanıtladı." dedi yaptığı açıklama ile.

Hamas sözcüsü de “Bu büyük zafer, düşman hapishanelerindeki cesur tutsaklarımızın irade ve kararlılığının, zorluklar ne olursa olsun yenilmeyeceğini veya mağlup edilemeyeceğini bir kez daha kanıtlıyor." dedi.

Tutsakların kimlikleri şöyle:

2019'dan beri tutuklu bulunan Cenin mülteci kampından 46 yaşındaki Zakaria Zubaidi hüküm giymedi ve Fetih'in El Aksa Şehitleri Tugayları'nın eski komutanı.

Cenin'in Arraba kasabasından 1996'dan beri hapiste olan 46 yaşındaki Mahmud Arda, müebbet ve 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı ve İslami Cihad hareketine mensuptu.

Cenin'in Arraba kasabasından 39 yaşındaki Mohammad Arda, 2002'den beri hapiste, müebbet hapis cezasına çarptırıldı ve İslami Cihad hareketine mensuptu.

Cenin'deki Beir al-Başa kasabasından 49 yaşındaki Yaaqob Qadri, 2003'ten beri hapsedildi, müebbet hapis cezasına çarptırıldı ve İslami Cihad hareketine mensuptu.

Cenin'in Kufr Dan kasabasından 2006'dan beri hapiste olan 35 yaşındaki Ayham Kamanji, müebbet hapis cezasına çarptırıldı ve İslami Cihad hareketine mensuptu.

Cenin'in Yabad kasabasından olan ve 2019'dan beri hapiste olan 26 yaşındaki Munadel Infeiat, hüküm giymedi ve İslami Cihad hareketine mensuptu.

İsrail Savunma Kuvvetleri, hızla Batı Şeria'ya asker konuşlandırdı ve “kaçaklar”ı bulmak için yüksek teyakkuza geçti. Havadan ve karadan operasyon başlattı. Ve güvenlik önlemi olaran Gilboa'da kalan 80 tutsağı farklı cezaevlerine nakletmeyi planladı. Hava karardığında da hava saldırısına başladı.

Bu esnada haber ilk duyulduğunda Cezaevi önünde tutsak yakınları tatlı dağıtarak özgürlük eylemini kutlamaya başladı. FHKC savaşçıları da Beytüllahim'de tatlı dağıttı. El Halil kentinde sokaklara çıkarak zafer konvoyları oluşturuldu.