ABD Başkanı Donald Trump, ülkesi protestocular ve kolluk güçleri arasındaki çatışmalara batmışken Pazartesi günü kendisini "kanunun ve düzenin başkanı" olarak ilan etti.

Trump, Rose Garden'da yaptığı konuşmada yerel yönetimlerin protestoları durdurma konusunda yetersiz olduğu iddialarına atıfta bulundu ve ayaklanmaların neler getirdiğine dair hatırlatmalar yaptı.

"Bazı yerel yönetimler, kendi bölgelerinin sakinlerinin güvenliği için gerekli önlemleri alamadı. Masum insanlar vahşice dövüldü(...); küçük işletme sahipleri, hayallerinin tamamen yıkıldığını gördüler.

Virüslerle savaşan cesur hemşireler evlerini terk etmekten korkuyor. Bir polis bölgesi aşıldı. Tarihi kiliselerimizden biri alev aldı; anıtlar vahşice tahrip edildi" dedi.

Trump, devam eden olayların barışçıl protesto hareketleri olmadığını, fakat yerel terör hareketleri olduğunu ilan etti. Elinde bir İncil tutarak "masum hayatları söndürmek ve masum insanların kanının dökülmesi, insanlığa bir saldırıdır ve Tanrıya karşı bir suçtur" dedi.

Bunun yanısıra ABD Başkanı, valileri daha sert önlemler almaları için cesaretlendirdi. "İnsanları yakalamak zorundasınız, insanları izlemek zorundasınız, onları 10 yıllığına hapse koymalısınız ve bu deli saçması şeyleri tekrar asla görmeyeceksiniz" dedi..

5 ülkeden 600 ila 800 arasında Ulusal Muhafız yardım için Washington'a gönderilmeye başlandı.Trump, "Bunu Washington'da yapıyoruz. İnsanların daha önce hiç görmediği şeyleri yapacağız" diyerek uyardı.

İç-savaştan sonra ulusal bölge içindeki yerel politikaları hayata geçirmek için federal askeri güçleri kullanmada federal hükümetin yetkilerini sınırlayan Yedek Güçlerin (kullanımı) Kanunu geçerli. Bununla birlikte gerekli gördüğü taktirde Trump, ona askeri unsurları sivil kargaşa , isyan ve ayaklanmayı bastırmada kullanma izni veren Kalkışma Kanunu'nu uygulamaya koyabilir.

Not: Telesur’dan alınmıştır