Görüntüler insanın kanını beynine sıçratacak cinsten. ABD, Minneapolis kenti. Polis otosunun sol ön tekerinin orda elleri arkadan kelepçeli bir siyahi yüz üstü yerde. Beyaz polis sırtına çıkmış, sol dizi ile boynuna bastırıyor. Diğer polis çevreden tepki gösterenlerin yaklaşmasını engelliyor.

Adam yerde. “Nefes alamıyorum” diyor. Hiç hareket etmiyor. Sadece “nefes alamıyorum” diyor. Boynuna bastıran ırkçı köpek, oralı olmuyor.

İnsanlar tepkili. Bir siyahi genç kadın “sizden korkmuyorum” diye haykırıyor. “Burnundan kan geliyor, nabzına bakın” çığlıkları... Irkçı köpekler oralı değil. İnsanların yaklaşmasını engelleyen aşağılık polis, göz yaşartıcı gaz kullanmakla tehdit ediyor insanları.

Ambulans geliyor. İnanılır gibi değil ama, ırkçı polis hala yerde hareketsiz yatan siyahın boynuna bastırıyor dizini. Sağlık ekipleri nabzına bakıyor. Ama o ırkçı köpek hala diziyle boynuna basmaya devam ediyor. Hiç kimse o ırkçı polisi kaldırmıyor. Hiç kimse uyarıda bulunmuyor. Sağlıkçılar da! Sedye hazırlıyorlar. O polis, hala diziyle siyah adamın boynuna basmaya devam ediyor. Diziyle boğduğu, öldürdüğü o insanın, o ölü insanın boynuna basmaya devam ediyor!

İşte size “özgürlükler ülkesi”! Hayır, tesadüf değil! Tekil vaka değil! Bir ırkçı aşağılığın münferit davranışı değil! Tepeden tırnağa ırkçı olan bir devlet, ırkçı olan bir sistem bu. Bütün dünyaya “insan hakları” dersi vermeye kalkan, herkese “demokrasi ve özgür dünyanın vatanı” diye yutturulan bu köleci, bu ırkçı devlet, resmen canlı yayında böyle insanlık suçu işliyor. Sonra ne mi oluyor o polislere? Ferguson’dan başlayıp ABD’nin 170 kentine yayılan isyan hareketinde (sonrasında “Black Lives Matter”a dönüşen hareket) bile, yargılanan o ırkçı polisler bir bir aklandı. Çoğuna dava bile açılmıyor. Zoraki açılan davalarda ise polisler aklanıyor. Alın size “liberal özgürlükler” dizisi!

Yeryüzüne böylesine insanlık ve doğa düşmanı bir düzen, böylesine kan dökücü bir devlet gelmedi! Bütün tarihi, tarihinin her anı vahşet, soykırım, kölecilik ve yağma olan bir uygarlık görülmedi!

Muhtemeldir ki bu olay protestolar dizisini tetikleyecek. Ezilenler öfkeyle inecek sokaklara. Ama bu vahşet, bu insanlık düşmanı saldırganlık, ABD kapitalizmi yerle bir edilmediği müddetçe son bulmayacak. İnsanlık bu vahşi soysuzlara karşı varolma ve gelecek kavgasını mutlaka kazanacak!