Küba devlet başkanı Miguel Diaz Canel, Bağlantısızlar Hareketi'nin COVID-19'a karşı online yaptığı zirveye katıldı ve bir konuşma yaptı.

Konuşmasının başında Küba'nın Washington büyükelçiliğine 30 Nisan'da suikast silahı ile yapılan ve elçilik binasına 30'a yakın merminin isabet ettiği saldırıyı kınayarak başlayan Canel, ABD'den büyükelçiliklerinin güvenliğini sağlaması için bulunduğu uluslararası taahhütleri yerine getirmesini istedi.

COVID-19'un küresel bir karşı koyuşun gerekliliğini kanıtladığını dolayısıyla cevabın da farklılıklardan bağımsız olarak hep birlikte verilmesi gerektiğini söyledi. Henüz sonuçlarının ne olacağını şimdiden kestiremediklerini; ama yıkıcı etkilerine bakılırsa dayanışma için gerekli seferberliğin sağlanamadığını; eğer pazarların yaptığı gibi dayanışma da küreselleşirse olayların başka türlü gelişeceğinin altını çizdi.

Dayanışma ve işbirliği konusunda eksikler olduğunu, bu değerlerin asla para vb ile değiştirilemeyeceğini; salgın sırasında yaşananların neoliberal politikaların ağır sonuçlarını gösterdiğini belirtti. Aynı zamanda pandeminin dünya üzerindeki derin eşitsizlikleri de gösterdiğini, 600 milyon insanın büyük bir yoksulluk içinde temel sağlık hizmetlerine dahi ulaşamadan yaşadığının bir kez daha görüldüğünü söyledi.

Ve dünya üzerinde hala silahlanmaya milyarlarca dolar ayrıldığını, Fidel'in dediği gibi bunlara ayrılan paranın tıbbi araştırmalar için harcanabileceğini; ölüm yerine sağlık ve yaşam için araçlar geliştirilebileceğini söyledi.

Küba'nın deneyimlerini Bağlantısızlar Hareketi ve tüm dünya ile paylaşabileceğini, 25 Küba sağlık gönüllüsünün son 1 ayda 23 ülkeye pandemiyle savaşmak için gittiğini belirtti.

Enternasyonal işbirliği ve dayanışmayı geliştirme çağrısı yaptı. "Bizim çabamız belirleyici olacaktır" dedi.