9 Mayıs 1945, Sovyet Kızılordusu'nun Nazi faşizmi üzerinde kesin zafer kazandığı gün. Bugün Rusya'da ve eski Sovyet Cumhuriyetleri'nde "zafer günü" olarak kutlanılmaya devam ediyor.

Redstaroverdonbass blogunda sürekli yazarlardan biri olan; ingilizce çevirilerden çoğunu yapan Greg Butterfield, 2016 yılında Lugansklı komünistler ve komsomolcularla Lugansk Halk Cumhuriyeti'nde katıldığı bir "Zafer Günü" izlenimini okurlarıyla paylaşmış.

Lugansklı komünistlerin ofisinin önüne geldiğinde, onbinlerce insanın caddeleri doldurduğunu gençlerden yaşlılalara, işçilerden, çocuklara, gençliğe yeni adım atmış olanlar ve ailelerine kadar geniş bir kesimin ellerinde Büyük Anayurt Savaşı'nda savaşıp ölen yakınlarının resmiyle yürüdüğünü söylüyor. Bazılarının ellerinde Reichtag'ın tepesine asılan orak çekiçli kızıl bayrağın olduğunu belirtiyor. Alana girdiğinde daha önce bir çok büyük mitinge vb katılmış olmasına rağmen böyle bir şeyi daha önce hiç hissetmemiş olduğunu, eve döndüğünde bunları insanlara anlatmanın ne kadar güç olacağını düşündüğünü söylüyor.

Sadece iki yıl önce, ABD destekli Ukrayna Silahlı Güçleri ve neo-Nazi "gönüllüler"in nasıl Luganskkapılarına dayandıklarını ve Lugans'ı bombaladıklarını; apartmanları, binaları, okulları ve hastaneleri nasıl yıktıklarını hatırladığını belirtiyor. Tankların sokaklarda insanların üzerine ateş açtıklarını söylüyor.

Onlar için ve Ukrayna'daki, Odessa'daki, Donetsk ve Lugansk'ın Donbass Cumhuriyetleri'ndeki insanlar için faşizme karşı mücadelenin sadece bir tarih olmadığını bunun onların bugünü, şu anki yaşamları olduğunu vurguluyor.