Michael Lucas ismini; Northstar Compass gazetesini ve Uluslararası Sovyet Halkıyla Dostluk ve Dayanışma Konseyi'ni birçoklarımız duymamış olabilirler. Ancak 1990'lı yıllarda Devrimci Emek dergisini okuyanlar, Sovyet Halkının Kanadalı Dostları'nı hatırlayacaklardır.

O yıllarda Sovyetler Birliği'nde karşı-devrimci küçük burjuvalar sosyalizmi tahrip ederlerken ve eski Sovyetler Birliği'ni savunmak "dinozorluk"la damgalanmışken, bu dernek tam tersine Sovyetler Birliği'ni ve dolayısıyla sosyalizmi savunuyordu. İşte bu derneğin başında tüm yaşamı boyunca Sovyetler Birliği'nin antifaşist geleneklerine ve sosyalizme bağlı kalmış, aynı zamanda müzisyen olan biri, Michael Lucas bulunuyordu. Michael Lucas aynı zamanda Doğu Avrupa ve Rusya'dan Kanada'ya göçmüş göçmenlerin sorunlarıyla da yakından ilgileniyordu.

Struggle - La Lucha'nın haberine göre Northstar Compass gazetesinin editörü ve Uluslararası Sovyet Halkıyla Dostluk ve Dayanışma Konseyi'nin lideri Michael Lucas, 4 Mayıs'ta 94 yaşında Toronto'da öldü. Ailesinin anmada okuduğu metinde onun tüm dünyada işçi hakları için yorulma nedir bilmeden çalıştığı ve Kuzey Amerika ve başka yerlerde sendikaları ve yurttaş hakları mücadelesini desteklediği belirtiliyor.

Struggle - La Lucha, onun editörü olduğu Northstar Compass gazetesinin 1990'lı yıllardaki eski Sovyetler Birliğinde gerçekleşen kapitalist karşı devrimi izleyen yıllarda buradaki komünistlerin düşüncelerine yer verdiğini, çeviriler yaptığını söylüyor. Aynı zamanda dünyanın değişik yerlerindeki insanların buradaki komünistlere destek amacıyla yaptıkları eylemlerin haberlerine de yer verdiklerini belirtiyor. SSCB'nin yıkıma uğratıldığı bu zorlu yıllarda Northstar Compass, eski sovyet cumhuriyetlerinde yeniden başlayan işçi sınıfı hareketleri ile dünya çapında sosyalist ve komünistlerin bağının kurulması için çok önemli bir rol oynuyor. Ekim 1993 yılında Boris Yeltsin rejimi tarafından Sovyet Kongresinin bombalanması ve bir çok sosyalistin Moskova'da katledilmesi olayında ABD ve Kanada emperyalizminin oynadığı rol üzerine raporlar vb yayınlıyor.

Northstar Compass'ın son basılı sayısı 2017'de çıkıyor. Lucas'ı yakından tanıyanlar, onun sadece Northstar Compass'ın yazılarını yazmakla kalmadığını; gazetenin çıktılarını alıp zarfa koyarak dünyanın bir çok yerine postaladığını ve 90'lı yaşlarına kadar zaman zaman eşi ve Toronto'daki diğer yoldaşları yardımıyla bu işi sürdürdüğünü söylüyorlar. Lucas, sıklıkla sağcı göçmenlerin tehditlerine ve fiziki saldırılarına maruz kalmasına rağmen, inandıklarından ve mücadelesinden vazgeçmiyor. 2.Dünya Savaşı sonrasında Yugoslavya'da bir demiryolu yapımı projesinde yer aldığı ve Küba'da Venceremos Gönüllülerinden biri olduğu için ABD'ye giriş-çıkışı yasaklanıyor; ama 1990'lar boyunca defalarca ABD'ye gidip gelmeyi başarıyor.

Tüm ömrünü sosyalizm mücadelesine adamış olan Michael Lucas'ı saygıyla anıyoruz.