Ege ve Marmara’da sınırın her iki yakasında günlerdir bir vahşete, insanlık suçuna tanıklık ediyoruz. Devletlerin her iki yakada da saldırganlığı, halkların dayanışmasını ve yardımlaşmasını önleyemiyor ancak.

Türkiye yakasında sınırdaki mülteciler için yardımlaşma-dayanışma örnekleri sergilenirken, Atina’da da göçmenlerle dayanışmak ve “Sınırları Açın” demek için büyük bir eylem düzenlendi.

5 Mart günü Atina'da halk, göçmenlerle dayanışmak için Akademia Meydanı’ndan "Sınırları Açın Barikatları Yıkın" pankartıyla Yunanistan Parlamento'suna yürüdü. Eş zamanlı olarak Selanik’te de bir yürüyüş vardı.

Kitle Yunanistan Parlamentosunun bulunduğu caddeye gelince polis barikatı ile karşılaştı. Barikat önünde bir süre slogan atmaya devam ettikten sonra yeniden Akademia Meydanı’na yürüdü.

Halk, Meriç sınırında ve Yunan adalarında mahsur kalan sığınmacıların Yunanistan'a giriş ve çıkışlarının serbest bırakılması talep ediyor; sığınmacılara yönelik her türlü ırkçı, ayrımcı, pogrom teşebbüslerine son verilmesi için herkesin yollara dökülmesi için çağrılar yapıyor.

Selanik’te de saat 19.00’dan itibaren Kamara’da toplanan binlerce kişi hükümetlerin göçmen ve mülteci karşıtı tutumunu protesto ederken mülteci ve göçmenlere kapıların bir an önce açılmasını isteyen sloganlar attı.

“Savaşa, faşizme, emperyalizme karşı göçmenler ve mülteciler ile dayanışıyoruz” ana pankartı ile yapılan yürüyüşte Amerikan elçiliğinin olduğu yere ulaşılınca bir süre Amerika ve emperyalizm karşıtı sloganlar atıldı ve Türkiye Konsolosluğu’na doğru sloganlarla ilerlenmeye devam edildi. Yer yer polis tarafından önü kesilen kitle, burada da sloganalrını haykırdıktan sonra eylem sona erdi.

“Dünyanın dört bir yanındaki işçilerin ve emekçilerin gerçek düşmanı, servetlerini büyütmek için işimizden ve emeğimizden faydalananlardır” diyen PAME sendikası da aynı gün bir açıklama yayınlayarak sendikaları ön cephede olmaya ve işçileri gelişmelerden haberdar etmeye çağırdı.

Aynı saatlerde Ege’den acı haberler gelmeye devam ediyordu. Aydın’ın Didim ilçesinde Yunanistan adalarına geçmeye çalışan mültecileri taşıyan iki lastik bottan biri battı. Batan bottan 14, diğer bottan 69 mülteci kurtarılırken, bir çocuğun durumunun ağır olduğu öğrenildi.