Birleşik Otomotiv İşçileri, 88 yıllık tarihinde ilk kez Ford, General Motors ve Stellantis'i (Chrysler'i de içeren) aynı anda greve çıkarıyor.
Sendika ile şirketler arasındaki 2019-23 sözleşmesinin süresi 14 Eylül gecesi gece yarısı sona erdiğinde, her şirketteki bir montaj fabrikasını hedef alan seçici grev başlatıldı. GM'nin Wentzville, Missouri fabrikasındaki işçiler; Ford'un Wayne, Michigan fabrikası; ve Toledo, Ohio, Jeep fabrikası militan bir grev hattı ördü.
Toledo'da, çalışan kamyon şoförleri de dahil olmak üzere destek veren sürücülerin aralıksız korna çaldığı gürültülü bir sahne yaratıldı. Grevin ilk gününde, grevci işçiler ve aileleri için yiyecek ve içecek bağışları birikmeye başladı. Anketlere göre, ABD'deki dört kişiden üçü otomotiv endüstrisindeki greve sempati duyuyor.
AFL-CIO ve üyesi sendikaların çoğu, grevle dayanışma açıklamaları yaptı. Harvard ve UMass Boston'daki yüksek lisans öğrencileri kampüste grevi destekleyen pankartlar astılar.
Teamsters sendikası, üyelerinin grevdeki fabrikalarda teslim alma veya teslimat yapmayacağını ve Teamster araba nakliyecilerinin grev sırasında araç taşımayacağını duyurdu.
Brezilya, Meksika ve Güney Afrika'daki otomotiv işçileri ABD'deki otomotiv greviyle dayanışmalarını dile getirdi.
Grevdeki 13.000 işçi, Detroit Üç şirketindeki UAW üyelerinin neredeyse %10'unu temsil ediyor. UAW Başkanı Shawn Fain daha yüksek ücretler, kademeli maaş ve sosyal yardımlar, emekli maaşlarına zam yapılması ve iş güvenliği gibi taleplerin karşılanmaması halinde fabrikadaki işçilerin işten ayrılacağını belirtti ve maaşlarında kesinti olmadan daha kısa bir çalışma haftası istediler.
Toledo Jeep işçilerinin endişe ettiği temel konulardan biri, işçilerin maaş ve sosyal haklarının işe alınma tarihlerine göre değiştiği kademeli sistemin sona ermesi. Mevcut sözleşmede Ekim 2007'den sonra işe alınan işçiler, emekli olduklarında emeklilik veya sağlık sigortası alamıyorlar. Geçici veya "ek" işçilere daha da az ücret ödeniyor, daha az sosyal haklara sahipler ve disiplin ve işten çıkarmalara karşı çok daha az korunuyorlar.
Atölyede ve sosyal medyada sıradan otomotiv işçileri, yalnızca birkaç fabrikayı greve çıkarma stratejisine ilişkin çeşitli görüşlerini dile getiriyorlar. Bazıları “birimiz dışarı çıkarsak hepimiz dışarı çıkmalıyız” görüşünde. Diğerleri ise grevin genel kurumsal tedarik zinciri üzerinde yaratacağı etki nedeniyle motor veya gövde parçaları gibi bileşenler üreten tesislerin hedef alınması gerektiğini düşünüyor. Montaj fabrikaları yalnızca belirli ürünleri üretiyor.
Grevdeki fabrikalardaki işçiler, üç şirketin en karlı araçlarından bazılarını üretiyor. Patronlar, grevin motor fabrikalarını vuracağını düşünerek üretimi taşımıştı. Ancak öyle olmadı, üç montaj fabrikasını greve çıkarma kararı, Ford ve GM'de kaos yarattı.
Toledo işçileri yüksek sesle ve gururla "Sözleşme yoksa cip de yok!" diye slogan atıyorlar.
WorkersWorld'den derlenerek çevrilmiştir.