< "İkizdere'de Taş Ocağını, Doğa Katliamını Birlikte Durduralım"

 

Rize kizdere İşkencedere Vadisi'nde taş ocağı çalışmasında dereye molozlar dökülüyor. Kadınlar makinelerin çalıştığı alana giderek Bizi de hayvanlarımızı da susuz bıraktınız" diyerek isyan etti. Köylüler tüm İkizdere halkını ve doğaseverleri taş ocağına karşı mücadeleye çağırıyor.

images/demo/cesitli/cevre/210515-Rize-kizdere-Iskrencedere2-.jpg

Rize'nin İkizdere ilçesi İşkencedere Vadisi'nde taş ocağına karşı mücadele devam ediyor. Köylüler zaman zaman çalışmayı durdurmayı başarsa da makineler ertesi gün çalışmaya devam ediyor. Başta kadınlar olmak üzere köylüler her gün orman içinden makinelerin çalıştığı alana ulaşmaya çalışıyor.

Kendi imkanlarıyla çektikleri videoları yaymaya çalışarak taş ocağını durdurmak için çağrıda bulunuyorlar.

Köylü kadınlar bugün iş makinelerinin bulunduğu alana giderek dere yatağına hafriyat döküldüğü için çamur olduğunu ve susuz bırakıldıklarını söyledi.

"Sabah gözümüzle gördük dereye kamyon boşaltma yaptı. Dere akmıyor, bizim hayvanlarımız var. Ekili yerimiz var ama deremizde su yok. Biz ne yapacağız. Bizi de hayvanlarımızı da susuz bıraktınız. Bu nasıl bir vicdansızlıktır" diyerek isyan etti. Güvenlik ve jandarma ise dereye boşaltma yapılmadığını iddia ederek "Sabah heyelan oldu. O yüzden dere dolmuştur" iddiasında bulundu.

 

Kadınlar "Sabah biz gözümüzle gördük kamyonu, çıktık buraya geldik. Sen heyelan diyorsun. Ya o heyelan neden oldu? Bu ağaçları söktünüz, yeri kazıp deldiniz elbet heyelan olacak" diyerek doğa katliamına karşı mücadele edeceklerini söyledi. Derenin çamur akan görüntülerini ve iş makinelerinin ağaçları sökerek kazıp kayaların ortaya çıktığı kıraç araziyi kayda alan bir köylü ise "Taş ocağı çalışmasında dereye molozlar dökülüyor. Su içilen dere artık bulanık akıyor. "Bir daha bu dereden belki de hiç su içemeyeceğiz" diyerek doğa katliamına dikkat çekti.

Ulaştırma Bakanlığı'ndan gelenlerin "On yılda burayı ağaçlandırıp eski haline getireceğiz" dediklerini fakat bunun imkansız olduğunu belirten köylüler "Bir avuç toprak bin yılda oluşuyor. Bir orman yüzlerce yılda oluşuyor. Bütün bitki örtüsünü kazıyıp aldıkları yere ağaç dikmekle orman olmuyor. Dikecekleri ağaçlar bile tutmayacak. Onu da yapmayacaklarını biliyoruz" diyerek doğa katliamının aklanmaya çalışılmasına tepki gösteriyor.

Taş ocağının kanunsuzca ve hukuksuzca yapıldığını belirten köylüler "Liman yapımı için çevre araştırması yapılacağı söylenmiş araştırma yapılmamıştır. Bu çevreye bir daha taş ocağı açılmayacak sözü verilmiş ama bu söz yerine getirilmediği gibi gerekli çevre araştırması da yapılmadı. "Yetkililer neden bu doğa katliamına ses çıkarmıyor?" diye soruyor.

İşkencedere Vadisi'nde taş ocağı çalışmasını durdurmak için mücadele devam ediyor. Köylüler alanda sürekli kalabilmek için direniş çadırlarını kurmaya başladı. Yaklaşık 30-40 çadır çalışacaklarını söyleyen köylüler "Buraya gelenlerin yağmurdan korunması için çadır gerekiyor. Biz de gelenlerin burada kalabilmesi yağmurdan korunması için çadır kuruyoruz" diyor.

Taş ocağı çalışmasını durdurmak için mücadele eden başta kadınlar olmak üzere köylüler tüm İkizdere halkına ve doğaseverlere hazırladıkları videolarla seslenerek dayanışmaya çağırıyor.