< "Marjinal Değil Köylüyüz Taş Ocağı İstemiyoruz!"

AKP’ye yakınlığı ile bilinen Cengiz İnşaat’ın Rize'nin İkizdere ilçesi İşkencedere Vadisi’nde doğayı katlederek yapmak istediği taş ocağına karşı köylüler 18 gündür mücadele ediyor.

Yollar jandarma tarafından kapatıldığı için her gün orman içinden yürüyerek iş makinelerinin bulunduğu alana giden köylüler makineleri durdurmaya çalışıyor.

Makinelerin çalıştığı alanın girişine demir kapı yaptıran Cengiz İnşaat bugün ise orman içine kameralar yerleştirmeye başladı.

Rize'nin İkizdere ilçesi İşkencedere Vadisinde kırıcı makinalar çalışmaya devam ediyor. çalışıyor. Doğal su kaynağını dağıtıp yok eden Cengiz İnşaat, köye su gitmesi için bir depodan su borusu döşetti. Fakat sabah sular akmadı. Köylüler boruları kabul etmiyor.

 

"Makinelerini Borularını Alıp Vadimizden Git!"

"Senin döşediğin borudan biz su içmeyiz! Makinelerini de borularını da al vadimizden git Cengiz!" diyerek doğal su kaynaklarının ve vadilerinin yok edilmesine tepki gösteriyor.

Köylüler dün Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, katıldığı canlı yayında, Rize'nin İkizdere ilçesindeki gelişmelere ilişkin açıklama yaptı. 

Lojistik liman projesi kapsamında bölgeden sadece taş alınacağını, zarar gören ağaçların yerine 10 katının dikileceğini iddia eden Karaismailoğlu, bölgede vadiyi korumaya çalışan köylüler için ise "marjinal gruplar" ifadesini kullanmış "70 yıllık taş ocağı, altın araması gibi iddialar kesinlikle doğru değil. Devletimiz marjinal gruplara kesinlikle izin vermez. Bunu yapanlar devlet düşmanıdır" demişti.

 

"Marjinal Değil Köylüyüz"

Bakan Karaismailoğlu’nun “Marjinal gruplar” açıklamasına ise bölge halkından yanıt geldi. Köylüler bakanın kendilerini "Marjinal gruplar" diyerek hedef göstermesine “Biz marjinal değiliz. Taş ocağı istemiyoruz. Bakanı burada bekliyoruz. Bütün İkizdereliler burada bekliyoruz” dedi.

Taş çıkarmak için ağaçlar sökülerek dereye atılıyor. Köylüler dere boyunca yürüterek dere yatağının tamamen taşlarla ve ağaçlarla dolduğunu gösterirken bir yandan da hem kendilerinin hem de binlerce canlının yaşam alanlarının katledildiğini belirterek tüm kamuoyuna destek vermeleri çağrısında bulunuyor.

 

"Vadimizi Çocukluğumuzu Yok Ediyorlar"

Makinelerin çalışmasını engellemeye çalışan köylüler derenin taşlar ve sökülüp atılan ağaçlarla doldurulmuş halini görüntüleyerek Biz buralarda büyüdük gece gelip balık avlardık. Yavru balıklar gelince kıyamaz bırakırdık. Evlerimizin yakınında göl oluşturup yüzerdik. Bu suyu içerdik. İlk günler çamur akıyordu. Şimdi şelaleye kadar doldurmuşlar. Bütün vadiyi katlediyorlar. Çocukluğumuzu yok ediyorlar. Buna dayanamıyoruz. Vadimizde taş ocağı istemiyoruz. Herkesi bu doğa katliamını durdurmaya çağırıyoruz" diyor.

 

"Hayvanlar Korkudan Erken Doğum Yapıyor"

İş makinelerinin sesinden ve yarattığı sarsıntı nedeniyle hayvanların da korktuğunu belirten köylüler "Makinelerin sesi, kazarken oluşan sarsıntı yüzünden hayvanlar Korkuyor, sürekli huzursuzlar. Bu yüzden erken doğum yapanlar oluyor" dedi.

Bu gece makine gürültüleri arasında ineği doğum yapan köylülerden Pervin Baş "Daha doğumuna zaman vardı. Korku içinde sabaha karşı ineğim doğum yaptı. Hala huzursuz" Doğan buzağıya 'Mayıs' adını veren Baş, "Hayvanlarımız da bu durumdan etkileniyor. Korku içindeler, huzursuzlar bu da hastalanmalarını, erken doğum yapmalarına sebep oluyor" diyor.

Köylüler videolarla doğa katliamını belgeleyerek tüm kamuoyuna seslenerek İşkencedere Vadisi'nin yok edilmemesi için dayanışmaya çağırıyor.