İkizderelilerden CİMER’e Başvuru Çağrısı

İkizdere’de Cengiz İnşaat tarafından yapılmak istenen taş ocağı yapımının durdurulması için köylüler CİMER’e başvuracaklarıın belirterek doğaseverlere de CİMER’e başvurmaları çağrısında bulundu.

Rize’nin İkizdere ilçesi İşkencedere Vadisi’nde (Eşkinci) Cengiz İnşaat tarafından yapılmak istenen taş ocağına karşı köylüler 15 günü aşkın süredir mücadele ediyor. İş makinelerinin ormana girmesini engellemek isteyen köylüler jandarmanın saldırısına uğradı. Bütün yolların jandarma tarafından ablukaya alınarak kapatılması üzerine orman içinden yürüyerek her gün tekrar iş makinelerini durdurmak için vadiye giden köylüler jandarmanın saldırısıyla karşılaştı. Köylüler tüm doğayı yok edecek olan taş ocağı yapımını engellemek için her gün orman içinden iş makinelerinin çalıştığı alana gitmeye çalışıyor fakat iş makineleri jandarma koruması eşliğinde çalışmasını sürdürüyor.

Dün ise Ulaştırma Bakanlığı’ndan gelen bir heyet İkizdere’de bir bilgilendirme toplantısı yapmış fakat toplantıda, liman yapımı için taş çıkarılması gerektiği belirtilerek taş ocağını öven ve gerekli olduğuna ikna etmeye çalışan bir konuşma yapılmıştı. Köylülerden bir çoğu anlatılanların yalan olduğunu belirterek toplantıyı terk etmişti.

 

Doğamızı Korumak İstiyoruz”

Her gün sosyal medya üzerinden de çağrılar yaparak doğa katliamını durdurmaya çalışan köylüler Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) başvuruda bulunacaklarını belirterek tüm kamuoyuna da İşkencedere Vadisi’nin yok olmaması için destek vermeleri ve CİMER’e başvurmaları çağrısında bulundu.

İkizdere halkı tarafından yapılan açıklamada, doğaya verilen ağır tahribatların sonucunda yaşanan bir salgın döneminden geçildiği vurgulandı. İkizderelilerin yaşam alanlarını savunmak için çabaladığı belirtilen açıklamada, “Evlerine 250 metre uzaklıkta, ormanlık alanda taş ocağı açılıyor. Ağaçlar köklerinden kepçeyle hunharca kopartılıp, taşla toprakla dereye atılıyor. Neden? İyidere’de planlanan lojistik liman için taş ocağına ihtiyaç var! Bakanlık, limanı ‘stratejik yatırım’ olarak nitelendirmiş… Oysa, bir ülkenin ‘stratejik’ olabilecek yegane amacı; suyunun, ormanının, dağının ezcümle doğasının korunması, yarınlara kalmasıdır”denildi.

 

Jandarma Hakkında Soruşturma Talebi

Anayasada devletin ‘ormanları, tabiat varlıklarını koruma’ olduğuna dikkat çekilen şikayet dilekçesinde “Devlet bunun aksine davrandığı için; Eskincidere insanları, yükümlülüklerini devlete hatırlatıyor. Anayasa, Eskincidere insanlarına ‘sağlıklı ve düzenli bir çevrede yaşama hakkı’, ‘düşüncelerini açıklama ve yayma özgürlüğü’ vermiş. Onlar da bu haklarını barışçıl şekilde kullanmak istiyor. Devlet, buna karşı; Eskincidere insanlarına jandarma gücüyle zor kullanıyor, copluyor ve biber gazı sıkıyor. Bu da yetmiyor, jandarmaya mukavemet ettikleri iddiasıyla gözaltına alıyor. Gözümüzün önünde doğaya ve Eskincidere insanlarına zulmediliyor; anayasal hak ve özgürlükler alenen çiğneniyor, hiçe sayılıyor. Bu durumun sonlandırılması amacıyla: İkizdere’deki bazalt ocağı projelerinin derhal durdurulmasını; hak ve özgürlüklerin kullanımını engelleyen kolluk güçleri hakkında soruşturma başlatılmasını talep ederiz” denildi.