Başakşehir ilçesi Güvercintepe Mahallesi’nde bir yol projesi ile evler yıkım tehdidi altında. Mahallenin Necip Fazıl Kısakürek ve Kayabaşı Sokağa kadar olan mevkiinde, düzenlemesini İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’nin yaptığı 1/1000’lik Altınşehir-Güvercintepe Uygulama İmar Planı’nda “yol” alanında kaldığı için kamulaştırma mahkemelik oldu.
Mahkeme henüz henüz sonuçlanmadan, Başakşehir Belediyesi de aynı güzergahta, 1115 Sokak’tan başlayan, Çam-Sakura Şehir Hastanesi’ne uzanan geçici bağlantı yolu diye bir yol projesi icad ederek fiili olarak yıkıma başladı.
Başakşehir Belediyesi’nin fiili olarak başladığı yol projesinin ne bir imar bir planı var, ne de alınmış bir encümen kararı. Buna rağmen, hukuksuz bir şekilde insanların 30 yıldır yaşadıkları evleri yıkmaya, bahçelerde binbir emekle yetiştirtirilen ağaçları kepçe darbeleriyle sökmeye başladılar.
Son günlerde mahallede çeşitli sokaklarda yaşayan hane sahiplerine zabıtalar gelerek mahalle halkında korku-endişe ve kaygı uyandırdı. 7 metre diye başlanan geçici yol, evlerin temellerine dayanacak şekilde 25 metreye kadar derinleştirilince evlerin temellerinde toprak kayması vb yaratarak fiziksel hasar oluşturdu. Gelen resmi ekiplerin ellerinde ise herhangi bir resmi evrak olmamasına rağmen “1 ay süreyle kendinize yeni ikamet adresi bulun, zira evleriniz yıkılacak” diyerek mahalleliyi taciz etti. Bu arada Başakşehir Belediyesi İmar-İstimlak Müdürlüğü’ne akıbet sormaya giden bir kısım mahalleliye de aynı cevap verilmiş, “Bayram sonrasına kadar kendinize kalacak yer bakmaya başlayın.”
Bir açıklama yayınlayarak durumu anlatan mahalle halkı, “Barınma ihtiyacı evrensel bir ihtiyaç olup insan hakları evrensel beyannamesiyle muhafaza altına alınmış insani bir haktır. Aynı zamanda yine Başakşehir Belediyesi tarafından mahalleye gelen resmi ekiplerin; birbiriyle dayanışma gösteren mahalle insanına 'senin evin yolda kalmıyor, sen niye karışıyorsun ki?' gibi komşuluk hukukundan bi haber söylemleri, komşusunun hakkını gözeten mahalle insanının yanyana gelmesinden duyulan rahatsızlığın ifadesi değil de nedir?” dediler.
Mahallelinin açıklaması şöyle sürüyor:
“Şunu belirtmek istiyoruz ki; Başakşehir Belediyesi tüm bunları yaparak suç işlemektedir. Ve bu suça İBB’nin sessiz kalıp kalmayacağını ve suya-sabuna dokunmadan, kendi projesinin uygulamaya konulmasının önünü açtırıp-açtırmadığını merak ediyor ve soruyoruz: Seçim öncesi, Mahalleler Birliği’nin yaptığı 'Bizimle misin? Değil misin?' başlıklı geniş katılımlı toplantı da mahallelilerin hazırladığı 'TAHAHHÜTNAME' yi 'Şerefim Adına' diyerek imzalayan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu kendisini sorumluluk altına sokan bu imzayı hatırlıyor mu? Kamu yararı gözetilerek yapılan projelerde bizlerinde kamunun kendisi ve parçası olduğumuzu unutacak mı? Bayramtepe’de yaşayan ve yıkım tehdidi ile karşı karşıya olan bizlerin yaşadığı yaşamsal sorunlara çözüm yollarını açacak mı?
Bizler; evlerimizin, yaşam alanlarımızın gözümüzün önünde yıkılmasına, 30 yıllık emeğimizin yok edilmesine izin vermeyeceğiz. Sesimize ses veren, derdimizle dertlenen herkese şükranlarımızı sunarız. Dayanışmayla Kalın.”