Ordu'nun Kabataş ilçesine bağlı Alankent mahallesinde daha öne faaliyeti durdurulan ve yeniden faaliyete geçirilmek istenen taş ocağına karşı halk tepkilerini sürdürüyor. Kentte taşocağı istemeyen Kabataş ilçesi doğa savunucuları projeye karşı mahallede toplantı düzenlenleyerek tepkilerini dile getirdi.

Ordu'nun Kabataş ilçesine bağlı Alankent mahallesinde Alanbaşı Küme Evleri mevkinde yeniden faaliyete geçirilmek istenen taş ocağının tüm hayatlarını olumsuz etkileneceğini belirterek tepki gösteren halk ve doğa savunucuları bir toplantı düzenledi.

Mahallede Ordu Çevre Derneği'nin (ORÇEV) desteğiyle düzenlenen toplantıda halk taş ocağı istemediklerini dile getirdi. Toplantıda, doğanın ve kentin nasıl zarar göreceğine ilişkin bilgiler de aktarılarak, yaşam alanlarını yok edecek taş ocağnın faaliete geçmesine karşı tepkiler dile getirildi.

Taş ocağının yanında yapılan toplantıda konuşan ORÇEV Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, "Bu taş ocağını engellemek için birliği sağlayarak mücadele etmek gerekir" dedi ve dernek olarak her türlü desteğe hazır olduklarını söyledi.

Gönül, taş ocağının zararlarından söz ederek, "Özellikle yaz aylarında burada tozun etkisi fazla olacak. Hem tarımı hem de sağlığınızı etkileyecek. Bu nedenle fiili mücadele kaçınılmaz. Biliyoruz ki her yasal olan meşru değildir. Sizlere sorulmadı, hatta kağıt üzerinde duyuru yapılmış olabilir" dedi.

 

Taş Ocağı Mahalle İçinde Olmaz”

ORÇEV Başkanı Ertuğrul Gönül, proje hakkında bilgi vererek, "24,6 hektar alanda izin alınmış. Su deposu var, şirket koruyacağız diyor. Nasıl koruyacaklarsa… Fındık bahçeleri tozdan etkilenecek. Patlama yapılacak. Projede evlerin zarar göreceğini yazıyorlar. Evleriniz zarar görecek, toprak kayacak. Hatta su kaynakları kaybolacak. Zararları karşılayacaklarını da yazmışlar. Bu, zarar vereceklerinin açık itirafı. Mahalle içinde bu çalışma olmaz" dedi.

 

Her Tarafı Delik Deşik Ettiler Bahçemizden Meyve Yiyemiyoruz”

Toplantıda mahalle halkı da tepkilerini dile getirdi. Toplantıda konuşan Selahattin Yüksel "Burada daha önce taş ocağı vardı. Çok sıkıntı çektik. Şimdi yeniden açılmak isteniyor. Buraya yakın mahallelerimiz var. Yetkililerden destek bekliyoruz. Sesimizi duyusunlar" dedi.

Mahalle halkından İsa Yabul ise "Çocukluğum burada geçti. Her tarafı delik deşik ettiler. Evler 20 metre yakınlıkta. Yetkililerden destek bekliyoruz. Taş ocağı istemiyoruz. Bahçelerimizden meyve yiyemiyoruz” diyerek doğanın da zarar gördüğünü dile getirerek taş ocağına tepkisini dile getirdi.

 

Torunlarımızın Geleceğine Dokunmasınlar”

Hasan Yüksel ise "Burayı yok etmek istemiyoruz. Burada su kaynağımız var. Taş ocağı yapmak istiyorlar. 140 hanenin suyu buradan geliyor. Burası torunlarımın geleceği. Bu işe karşıyız. Büyüklerimizden yardım istiyoruz" diyerek taş ocağı istemediklerini dile getirdi.

İbrahim Yabul da "Burada önceden de taş ocağı vardı. Çukurlarla bırakıp gittiler. Yeniden taş ocağı açmak istiyorlar. İstemiyoruz. Evlerimize, başımıza taş yağdı. Bizim gitmeye yerimiz yok. Yaşam istiyoruz. Torunlarımızın geleceğine dokunmasınlar" dedi.