Doğanyurt köyününe Kalker Ocağı ve Eleme Tesisi yapılmasını istemeyen köylüler yürüyüş yaptı.
Ankara Beypazarı’na bağlı Doğanyurt Köyü’nde yapılmak istenen Kalker Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi’ne verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararı köyde tepkiyle karşılandı. Köy meydanından maden sahasına yürüyen köylüler, yaptıkları açıklamada projenin gerçekleşmesi durumunda köyün yaşanmaz hale geleceğini belirterek “Bu bizim için hayat meselesidir” dediler.
Karadeniz ormanlarından İç Anadolu’ya geçiş koridorunda yer alan köye yapılmak istenen Kalker Ocağı Projesi’ne köylülerin yanısıra doğa koruma kuruluşları da tepki gösterdi.
Köydeki toplantıya TEMA Vakfı Ankara Temsilcisi Nevzat Özer, Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği önceki başkanı Ahmet Demirtaş katılarak destek verdi.
“Ormandan Meraya Meradan Madene...”
TEMA Vakfı’nın verdiği bilgilere göre; Orman statüsünde bir köy iken bu vasfı, Kalker Ocağı Projesi ile bu statü, 9 Nisan 2019 tarihinde Tarım Orman Bakanlığı Mera Komisyonu tarafından “mera” olarak değiştirildi.
ÇED dosyasında Orman Genel Müdürlüğü kendilerinden izin alınması gerektiğini belirtmesine rağmen proje alanı “mera alanı” olduğu varsayılarak bu izin prosedürü işletilmedi.
Sırf kalker ocağı yapılabilsin diye proje alanının statü değişikliği mevzuata uygun olmadan gerçekleştirildi. Şimdi de alan ‘mera alanı’ dışına çıkarıldı ve şirkete tahsis edilmesi istemiyle Tarım İl Müdürlüğü gündeminde.
“800 Bin Ton Kapasiteye ÇED Gerekli Değilmiş! ”
Farklı iklim, bitki coğrafyalarının kesiştiği bölgede flora ve yaban hayatı çeşitliliği, endemik bitkilerin, anıtsal nitelikli ağaçların zenginliği birçok doğa koruma örgütünce sık sık dile getiriliyor. Proje sahasında 2’si bölgeye özgü, 19 endemik tür bulunuyor. Ayaş Gümüşü ve Anakekik IUCN kırmızı listesinde neslinin doğada tükenme riski yüksek bitkiler kategorisinde ve mutlak korunması gerekiyor.
Ruhsat alanlarında ağaç fosilleri bulunuyor. Bölgede önemli su kaynakları, meralar, tarım alanları da yer alıyor. TEMA’dan yapılan açıklamada, “Bu kadar önemli bir alanda ÇED Raporu bile istenmemesini anlamak mümkün değildir” denildi.
Köylülerden ÇED Kararı İptal Davası
Projenin gerçekleşmesi halinde köylerinin yok olacağını vurgulayan köylüler ise ÇED kararına karşı dava açtı.
Köy meydanında toplanan köylüler, ellerindeki dövizlerle maden sahasına kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Köylülerin ellerindeki dövizlerde “Köyüme Dokunma”, “Toz Değil Temiz Hava İstiyoruz”, “Meralarımızı Yok Etmeyin” sloganları yer aldı.