< < İnsanlık Bir Yol Ayrımında

Birleşmiş Milletler (BM) Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi (CBD) bir rapor hazırlayarak, “insanlığın bir yol ayrımında olduğu”nu söyledi.

“Doğanın kendisini toparlamasını, ‘hızlanan gerilemesinin yavaşlamasını’ istiyorsak, hemen harekete geçmeliyiz” deniliyor raporda ve işlerin değişmesi gerektiği hatırlatılıyor.

Biyoçeşitlilik kaybındaki artışın daha önce hiç görülmemiş düzeyde olduğunu ve baskının arttığını da vurguluyor rapor, “Şimdi harekete geçmeliyiz. Çok geç değil. Aksi takdirde, çocuklarımız ve torunlarımız kirlenmiş, bozulmuş ve sağlıksız bir gezegen bıraktığımız için bizi lanetleyecek.”

Her fırsatta söyleyip durduğumuz “Kapitalizm öldürür, kapitalizmi öldürün” şiarı, sadece insanlar için değil. İşçi ve emekçiler, yoksullar, ezilenler için değil. Çünkü dünyada yaşayan tek varlık biz değiliz.

Besin zincirinin en üstünde olmamız ya da en zeki varlıklar olmamız bizi bu dünyanın sahibi yapmıyor. Havasında, suyunda, toprağında yaşayan tüm canlılarla kurulu bir dengenin içindeyiz. Gözle görülen-görülmeyen canlıların da ötesinde bitki örtüsü, akarsuyu, iklimi... Dengenin tek bir noktadan bozulmasının, dünya üzerindeki yaşamı nasıl alt üst ettiğini her geçen gün görüyoruz. Depremler, seller, fırtınalar, salgın hastalıklar... Her biri, kapitalist sistemin yarattığı eserler...

Tekrarlayalım o zaman, tüm dünyanın ve biyoçeşitliliğin korunabilmesi için, “Kapitalizmi Yok Edelim!”