TEMA Vakfı tarafından hazırlanan rapora göre, Kazdağları yöresi olarak kabul edilen 1,7 milyon hektarlık alanın yüzde 76’sı madenlere ruhsatlandırılmış.

Kazdağları’ndaki doğa talanına karşı direnişe terör estirip Alamos Gold koruyan iktidarın bölgeyi sermayeye büyük oranda peşkeş çektiği ortaya çıktı.

Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) tarafından hazırlanan “Kaz Dağları Yöresinde madencilik” başlıklı rapor Kazdağları’nın madencilik faaliyetleri nedeniyle “varoluş mücadelesi” verdiğine dikkat çekiyor.

Maden Kanunu'nda bugüne kadar yapılan değişikliklerle, yörenin doğa alanlarını, tarım alanlarını, meralarını ve kültür miraslarının sermayeye peşkeş çekildiği vurgulanan raporun özetinde:

“Çalışma boyunca Biga Yarımadası ve Kuzey Ege’yi kaplayan 1.697.062 hektar alan Kaz Dağları Yöresi olarak tanımlanmıştır. Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nden (MAPEG) elde edilen verilere göre bu alanın 1.294.335 hektarı (%76’sı) ruhsatlandırılmıştır. Yöre, ihale, arama ve işletme safhalarında 1.634 ruhsata bölünmüştür. Bu yoğunlukta bir madencilik faaliyetinin yörenin tüm ekolojik, kültürel ve ekonomik yapısını büyük ölçüde tahrip edeceği açıktır.” bilgisi paylaşıldı.