Sermaye dünyası koronovirüs salgınını her alanda fırsata çevirdi. Doğal Hayatı Koruma Vakfı, 18 ülkede ormanlık alanlardaki ağaç katliamının yüzde 150 oranında arttığını belirtti.
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronovirüs salgınında sermaye-devlet işbirliğiyle salgın her alanda rant fırsatına çevriliyor. Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın (WWF) 18 ülkede yaptırdığı araştırmaya göre ‘corona ayı’ diye nitelenen Mart 2020’de 18 ülkede tropikal orman alanları 6 bin 500 kilometrekare azalmış durumda.
Maryland Üniversitesi’nin uydu kayıtları üzerinden derlediği verilerin incelenmesiyle yapılan araştırmada ağaç katliamının yüzde 150 artış gösterdiğini ortaya çıkardı.
Araştırmaya göre ağaç katliamındaki en büyük artış Güney Amerika ülkelerinde görülüyor. Bu ülkeler mart ayında 220 bin hektar ormannı kaybetti. Bu oran 2017-2019’un aynı dönemyle karşılaştırıldığında yüzde 167 artışa tekabül ediyor.
İkinci büyük yok oluş yüzde 152 artış ile Afrika ülkelerinde görüldü. İncelenen altı Afrika ülkesinde Mart 2020’de 123 bin hektar alan orman yok oldu.
Asya’da büyüteç altına alınan ülkelerde ise toplam 300 bin hektardan daha fazla orman kaybı olduğu görüldü. Bu oran geçen yıla göre yüzde 155 artış anlamına geliyor. WWF’nin bölge uzmanlarının aktardığına göre Arjantin, Bolivya, Brezilya, Kolombiya, Peru, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kamerun ve Malezya’da corona için alınan siyasi tedbirler nedeniyle ormanlar daha büyük tehdit altında.
Corona ile mücadele döneminde bu ülkelerde ormanların korunması ve denetimi kısıtlı biçimde yapılabildiğinden ağaçların yok edilmesi ve ormanlık alana el konulması kolaylaştı ve arttı. Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin tükettiği gıda ürünlerinin altıda biri söz konusu ülkelerden geliyor ve tropikal ormanların yok olmasında rol oynuyor.
Özellikle Amazonlar’daki orman yangınlarının durdurulmaması üzerine bazı AB ülkeleri, Güney Amerika Ortak Pazarı (Mercosur) ülkeleri ile ticari anlaşmayı sonlandırma tehdidinde bulunmuştu.